petak, 31. ožujka 2017.

POGLEDAJTE DOBRO OVU BILJKU, MOŽETE JE NABAVITI: 1.000 puta efikasnija od hemoterapije za rak dojke





Na svakih 5 kancerogenih ćelija koje tipična doza hemoterapije pogađa, jedna normalna ćelija se takođe uništava. To je samo početak kada se govori o opasnostima tradicionalnih metoda lečenja kancera.

Ohrabrujućih vesti ipak ima – otkriveno je da slatki pelen ima antikancerogena svojstva. Postoje hiljadu supstanci prirodnog porekla koje doktori ignorišu, a koje uništavaju isključivo kancerogene ćelije. Nedavna studija je otkrila da slatki pelen može ubiti i do 12.000 kancerogenih ćelija na svaku zdravu ćeliju.

Slatki pelen je biljka puna moćnih antikancerogenih terpena poput limonena i B-pinena i kvercetina koji svi sadrže antiupalna dejstva, ubijaju kancerogene ćelije i pospešuju imunitet.

Istraživanja pelina koja su imala neverovatne rezultate

Univerzitet u Vašingtonu je otkrio da specijalno super-koncentrisano jedinjenje slatkog pelena i gvožđa može biti preko hiljadu puta efikasnije od hemoterapije u targetiranju isključivo kancerogenih ćelija. To jedinjenje je najefikasnije kod raka dojke.

Razvijeno od strane profesora bioinženjerstva Henrija Laja, navodi se da slatki pelen i gvožđe u kombinaciji se ponašaju poput trojanskog konja i stvaraju „aktiviranu bombu“ kancerogenim ćelijama.

Sličnu studiju o lekovitim efektima pelena sproveo je Politehnički univerzitet u Vorsteru i oni su otkrili da „Pelen reaguje sa gvožđem kako bi stvorio slobodne radikale koji ubijaju ćelije. Povećan unos gvožđa kod ćelija dovodi do toga da su one tad podložnije slobodnim radikalima koje stvara pelen.“

Laj sa Univerziteta u Vašingtonu navodi da „trenutno dostupni lekovi najčešće ciljaju na specifične oblike raka. Ova komponenta utiče na generalnu karakteristiku kancerogenih ćelija – visok sadržaj gvožđa.“

Ćelije raka dojke naročito mogu ponekad da sadrže i do 15 puta više receptora gvožđa i zbog toga je mešavina gvožđa i pelena toliko efikasna kod ovog tipa kancera.

Još uvek je, pak, debata u toku o tome na koji način bi trebao da se koristi pelen da bi se izvukla njegova lekovita svojstva. Naučnici na Vorsteru tvrde da je dovoljna sama biljka (u odnosu na ekstrakt) da ubije kancerogene ćelije i ponaša se kao antagonistički agent za receptore estrogena kod raka dojke.

Da li će ovaj pronalazak promeniti tretman kancera na bolje?

Čuveni kineski hemičar Tu Juju je 2015, godine osvojio Nobelovu nagradu za medicinu, za svoje otkriće ekstrakcije iz pelena za lečenje groznica, a možda čak i malarije.

Ovo daje dokaz naučnicima sa Univerziteta u Vašingtonu da pelen između ostalog poseduje i jak antikancerogeni efekat, te da u kombinaciji sa gvožđem čini lek koji bi predstavljao veliki napredak u toj grani medicine.




Izvor: Webtribune.rs

Zova liječi i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i ljekoviti med!





Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvetala ranije. Vreme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvetove, pa od njih napravite lekoviti sok ili čaj.
Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.
Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.
Do sada je poznato da zova leči grip,zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Čaj protiv kašlja
Čaj od suvih cvetova zove leči uporan i suv kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i deci, samo je važno da se pre posavetujete sa svojim lekarom. Sve što treba da uradite je da cvetove zove osušite na tamnom i suvom mestu i da ih tako suve smrvite u teglu i čuvate za čaj.
Losion za osetljivu kožuLosion do zove čini čuda za osetljivu kožu. Pravi se tako što sa dve šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cveta zove i poklopite. Kada se ohladi, procedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.
Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvežava osetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.
Sok od zove
Svi najradije tokom letnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnome mestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata.Povremeno promešajte, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce.
Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.
Crna zova, lek protiv rakaJedan čovek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lek od crne zove pomogao da pobedi rak. Crna zova raste oko rečnih kanala, i daje plod koji podseća na borovnice.
Plodovi sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao lekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha, prenosi Webtribune.rs
Čuvajte teglu na mestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dve nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.
Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dve da biste imali dovoljno ovog leka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta pre obroka. Oni koji su koristili ovaj lek kažu da im se jednom pobeđen rak nije više vraćao.



izvor: http://www.zivjeti-zdravo.com

FENOMENALAN NAPITAK KOJI VRAĆA ČVRSTINU KOSTIMA: PODMLADITE KIČMU I ZGLOBOVE ZA MJESEC DANA!





Ovaj napitak je bogat dragocijenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti.

zlatno-mlijeko-kosti

“Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmenog maziva” i ispira naslage soli. Koristan je za hematopezu (formiranje krvnih ćelija deobom, i diferencijacija matičnih ćelija u koštanoj srži), debelo crijevo, nervni sistem i koštano tkivo.

“Zlatno mlijeko” je čarobni napitak koji takođe pomaže u produženju mladosti, normalizuje cio probavni sistem, ima blagotvorno dejstvo na jetru. Uklanja toksine, poboljšava ten i podstiče dugovečnost. Veoma je efikasan kod artritisa i artroze, jer sa konzumiranjem “Zlatnog mlijeka” povećava se pokretljivost zglobova.

Moramo naglasiti da je veoma popularan kod ljekara ruske alternativne medicine.

Za početak pripremiti pastu od kurkume na ovaj način:

40 gr kurkume u prahu,
100-150 ml vode.
Naspite kurkumu u prahu u vodu, promješajte i dovedite do ključanja. Kuvajte oko 8 minuta, dok se sadržaj ne zgusne. Stalno mješajte. Ako je mješavina suviše gusta, dodajte malo vode. Smjesa treba da liči na gusti jogurt.

Za to vrijeme pripremite mlijeko:

250 ml mlijeka,
2 kašike (40 ml) sirovog (nerafinisanog) bademovog ulja (po želji),
med po ukusu.
Mlijeko prokuvajte i dodajte u njega bademovo ulje (po želji). Sklonite sa vatre i sipajte u šolju. Dodajte 1 kašičicu pripremljene paste od kurkume. Zasladite medom po svom ukusu.

Pastu od kurkume možete pripremiti u većoj količini i na duži period. U zamrznutom stanju čuva svoja svojstva 40 dana. Pastu čuvajte u frižideru.

Gotovu pastu dodavati u vruće mlijeko po 1 kašičicu, zajedno sa medom i biljnim uljem (po želji).

“Zlatno mlijeko” preporučuje se piti na prazan stomak, poželjno ujutru i pred spavanje. “Zlatno mlijeko” se pije 40 dana. Vrijeme liječenja – dva puta godišnje, po 40 dana.

Šta sve liječi kurkuma?

Savremena nauka kao i tradicionalna medicina, visoko cijeni ovu ljekovitu biljku. Žuti alkaloid kurkumin jeste glavni aktivni sastojak biljke. Ljekovitost kurkume, objašnjava se time što ljut ukus ove biljke ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, ljepljive toksine, podstiče krvotok i kompletan metabolizam. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i kože. Takođe uklanja taloge i ljepljive toksine, čireve, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mlijeko, matericu, jetru.

Kurkuma se može nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane, kao samostalan začin ili u sastavu začina karija.



izvor: http://jednostavnakuhinja.info

Uz ovaj trik vaše muškatle će cvjetati kao nikad! Trebate samo jedan sastojak…





Cvijeće nam uljepšava dom, a pogotovo muštakle. Ipak, njihovo održavanje je nešto složenije.

U proljetnom periodu prilikom zalijevanja ovog cvijeća potrebno je da u vodu rastvorite malo prihrane na bazi fosfora.

Tako ćete poboljšati nijhov izgled i cvjetanje. Bitno je da u toj vodi ne bude azota jer će se tada cvijeće prije osušiti.

U ljetnom periodu je bitno da budu napolju, jer vole svjež vazduh i svjetlo. Nemojte se birnuti ako u početku budu opadali cvjetovi, to je nromalno kada primijene mjesto.
Uzmite i rastvorite kap pavidon joda i zalijevajte cvijeće s tim dobijenim rastvorom u malim količinama.



Izvor: megagiga

Potopila je stopala u JABUKOVO SIRĆE i držala ih 30 minuta, a ono što se desilo oduševiće vas!





Ljudi koji su ovo probali oduševljeni su rezultatom!



Stopala često budu osjetljiva i stoga trebamo voditi računa o njima, posebno dijabetičari. Dijabetičari su osjetljivi na bilo kakve rane jer im sporije zarastaju i mogu biti opasne, čak može doći do amputacija, ako se zakomplikuje.

Zato uvijek nosite odgovarajuću obuću, niti tijesnu niti veliku. Osim toga, veoma je bitna higijena stopala i ne zaboravite, nakon svakog njihovog pranja, dobro ih posušite. To radite zato što će se u suprotnom stvarati gljivice.

Kako god, ovdje ćemo vam pokazati kako da fino očistite stopala i oslobodite ih toksina. Uzmite lavor i napunite ga sa dvije trećine tople vode. Onda stavite malu šolju jabukovog sirćeta.

Potopite stopala tu i ostavite 30-ak minuta. Nakon toga isperite hladnijom vodom i dobro osušite peškirom. Primjetit ćete poboljšanje. Pomoći će kod bolova i gljivca.

megagiga.info


Jabukovo sirće i smokve za čišćenje krvi od masnoća!





Danas, prekomjerna količina masnoće u krvi je uglavnom uzrokovana brzim i nezdravim načinom života, nezdrave hrane i nedovoljno tijelesne aktivnosti. Većina hrane koju jedemo kada vodimo nezdrav život je puna masnoća. Nekada se povišene masnoće mogu primijetiti kao naslage masnog tkiva žute boje u obliku pločica ili čvorića na gornjim očnim kapcima ili nekim drugim dijelovima tijela, nažalost u početku oboljena obično nema drugih simptoma.
jabukovo sirce i smokve lijek



Napredovanjem bolesti, dolazi do zadebljanja zidova krvnih žila, ateroskleroze, kojoj doprinose i drugi riziko faktori (pušenje, alkoholizam, nikotin), a sve to nažalost rezultira najčešće cerebrovaskularnim oboljenima koji su vodeći uzrok smrti kako u svijetu, tako i kod nas.
Ako imate problema sa masnoćom u krvi mi vam preporučujemo ovaj prirodan lijek koji je pomoga mnogim ljudima.

Jabukovo sirće i smokve – Recept
Potrebni sastojci:

2 dcl prirodnog jabukovog sirćeta
3 suhe smokve
Način pripreme i liječenje
Uzmite tri suhe smokve i dobro ih izbocajte sa čačkalicom, stavite ih u čašu i onda naspite jabukovo sirće. Neka ostoji preko noći. Ujutro pojedite te tri smokve.

Jabukovo sirće zadržite, tako da već iduće noći možete odmah staviti tri smokve.
Ta 2 dcl jabukovog sirćeta možete koristiti sedam dana. Smokve će upiti veći dio jabukovog sirćeta. Ali vam naglašavamo neka jabukovo sirće bude prirodno. Za čišćenje masnoće iz krvi, ovaj način liječenja traje 14 dana.
Jabukovo sirće i smokve iskustva
Da bi liječenje bilo uspješno, morate početi da jedete zdravu hranu i smanjite unos masnoće u organizam. Ujedno povećajte fizičku aktivnost. Nakon korištenja jabukovog sirćeta i smokvi napravite testiranje krvi i sami se uvjerite u rezultate ovoga lijeka.

Izvor:zenstvena.com


LEK KOJI SMO SANJALI: Evo kako da srediti cirkulaciju, smanjiti pritisak, OTEČENE NOGE, migrene, bol u venama… (RECEPT)





Oni su uzrokovani nizom subjektivnih i objektivnih problema koji mogu biti delimično uzrokovani genetskim nasleđem ali tokom života budu pospešeni i faktorima kao što su: pušenje, gojaznost, nezdrava ishrana, preterana konzumacija alkohola, nedostatatak fizičke aktivnosti, te drugim štetnim životnim navikama.

Osim toga tu su i problem sa dijabetesom i hipertenzijom. Navedeni uzroci dovode do zadebljanja, oštećenja i smanjenja elastičnosti zidova krvnih sudova te nakupljanja masnoća i drugih supstanci na tim oštećenim mestima.



Nakon ovoga dolazi do smanjenja cirkulacije posebno periferne, a ova pojava uzrokuje i teška oboljenja kao što su moždani i srčani udar, tromboze itd.

Problemi na perifernoj mikrcirkulaciji , posebno nogu, uzrokuju trenje, otok, bolove u nogama, osećaj hladnoće, kao i mnogo ozbiljnije probleme.
Predlažemo vam narodni isprobani prirodni recept za domaće biljne kapi kojima možete delovati na sledeća stanja:

Oslabljenja i otežana kompletna cirkulacija i posebno periferna mikrocirkulacija u nogama, osećaj hladnoće u rukama i nogama uzrokovan poremaćajem cirkulacije, hemoroidi, prokrvljenost kapilara posebno kod pušača i dijabetičara, arteskleroza, skleroza i promene u kapilarima mozga.

Lek služi i za prevenciju dubokih venskih tromboza, prevenciju infarkta i moždanog udara, oporavka i regeneraciju krvnih sudova, poboljšava pamćenje, smanjuje osećaj umora, isrcpljenosti i pospanosti, te popravlja opšte stanje zdravlja čoveka.

Biljna smesa odnosno kapi se prave na sledeći način:

50 g cveta nevena (Calendula officinalis)

100 g žutog kantariona ili gospine trave (Hypericum perforatum)

100 g Iva trave (lat. teucrium montanum)

100 g koprive ili žare (Urtica dioica)

1 l jake rakije, loze ili vodke

Sve sastojke (sveže ili osušene kako su vam dostupni) iseckajte sitno i napunite veću staklenu teglu ili flašu. Prelijte sa litrom jake rakije ili loze. Kompletan sadržaj biljki treba biti uronjen u rakiju. Smesa treba da odstoji 21 dan uz povremeno mućkanje. Po isteku perioda smesa se procedi i naspe u staklenu flašu.
Smesa se upotrebljava tako što se piju 1-2 pune supene kašike ujutro i uveče duži vremenski period. Osećaj poboljšane cirkulacije počećete da osećate nakon 1-2 sedmice korišćenja.

Ukoliko se radi o težim zdravstvenim problemima smesu možete piti trajno.

Izvor: narodnamedicina.info



NEMA ŠTA NE LIJEČI: Ova biljka riješava probleme od glave do pete!





Sok, čorba, ljekovita tinktura, kupka – samo su neki od načina kako možete da pripremite ljekoviti preparat od koprive.

Koprivu treba brati na mjestima gdje nema nekih otrova í izduvnih gasova – pο mogućstvu υ prirodi na većim udaljenostima od ulica, naravno sa rukavicama.

Zašto baš kopriva:

– za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
– bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
– da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
– prisutnost mangana ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.
– dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovječnosti“.
– stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Sok od koprive

Potrebno je:

30-40 vrhova mlade koprive, 3l hladne vode, 5-6 agruma pο vašem izboru (može í kombinacija limun, grejpfrut, pomorandža), 1kg šećera kοjí dodajemo kada sok odstoji.

Priprema:

Uberite οkο 30-40 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumeva vrh biljke í 3-4 lista ispod). Koprivu zatim operemo, operemo i agrume, izbor je na vama (pomorandža, limun, grejpfrut). U vodu stavite koprivu i isiječene agrume. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.

Sutradan rukama dobro izgnječite sastojke pa procijedite, dodajte šećer. Sirup treba povremeno miješati ԁοk se šećer ne otopi, otprilike 24h je potrebno da se šećer otopi, tada sipati u čiste i suve boce, čuvati na hladnom í tamnom mjestu.

Čorba od mlade koprive
Sastojci:

1 l mlijeka, 1 kg mladih kopriva, 200 g kisele pavlake, 100 ml ulja, 50 g putera, 100 g brašna, 2 čena belog luka, so i biber

Priprema:

Mlade koprive očistiti, oprati pod mlazom hladne vode, ocijediti i isjeckati. Na ulju i puteru upržiti brašno, dok ne porumeni, dodano isjeckan bijeli luk i kratko propržiti.

Potom dodati koprivu, preliti mlijekom, dodati i malo vode, začiniti po ukusu i kuhati 10-ak minuta. U gotovu supu umešati kiselu pavlaku. Čorbu poslužiti toplu.

Tinktura od koprive

U proljeće ili jesen iskopajte korijenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati), sitno isjecite i stavite u staklenu bocu. Prelijte osamdeset postotnim medicinskim alkoholom. Ostavite flašu na toplom mjestu 14 dana i povremeno je protresite. Procijedite kroz filter za kafu, stavite u flaše i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.



Kupka od koprive

Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procijedite i ulijte u kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba da bude prijatno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte da se tuširate – samo se lagano obrišite. Budite na toplom još bar sat vremena.

Kupka za noge

Uzmite jednu punu šaku korijena koprive i dvije pune šake lišća i stabljika koprive i potopite preko noći u 5 litara hladne vode. Sledeći dan to prokuvajte i pustite da se ohladi. Ovaj rastvor možete da koristite 2 puta kao kupku za noge.

Izvor: kodren.com


ZA 5 DANA BRADAVICE NA RUKAMA NESTAJU, KAO DA IH NIKADA NIJE BI BILO!





Bradavice su više zapažene kod djece, nego kod odraslih osoba. Bradavice su prelazne, ukoliko ih dirate, one sa jendog mjesta prelaze na drugo.

Kako nebi skrivali ruke, i riješili se virusa papiloma, riješite ih se sada zauvijek.



Sve što će vam biti potrebno za uklanjanje bradavica u roku od 5 dana su slejdeći sastojci:

– Kora od dva limuna

– 100 ml jabukovog ssirćeta

Priprema se na sljedeći vrlo jednostavan i lak način:

Potrebno je samo da izmiješate u jendoj maloj posudici ova dva sastojka, a zatim da zatvorite posudu i ostavite 7 dana da stoji. Nakon 7 dana krema za skidanje bradavica je spremna za upotrebu. Kad god ste u prilici prkeo dana da namažete bradavicu, to i uradite. Bradavice će se osušiti i same spasti.

Izvor: mojrecept.info


Jaki bolovi u leđima? Pomoći će vam masaža sa ovim uljem!





Većina križobolja prolazi sama ako se izbjegava naprezanje i uz standardnu terapiju lijekovima protiv bolova.



Ako nakon 7-10 dana ne dođe do spontanog smirenja boli, uzroci su možda promjene u funkciji kralježnice koje se otkrivaju daljnjim pretragama.

Iako postoji mnogo fizikalno medicinskih postupaka koji mogu ublažiti tegobe u bolnoj fazi možete pokušati da riješite alternativnom medicinom.

Lavanda – majka među eteričnim uljima, lavanda (Lavandula angustifolia), djeluje kao dobar spazmolitik, blagi sedativ, hipotenziv, blagi analgetik te uz protuupalno djelovanje pomaže u procesu brže epitelizacije kože.

Ako joj dodate ulje lavande, napravili ste moćan lijek za kralježnicu.
Utrljajte na bolno i ukočeno mjesto, u tankom sloju, od dva do tri puta na dan.

Trebali bi bolovi nakon trećeg mazanja da budu blaži.



izvor:narodnamedicina.info


Do savršenog zdravlja: Čuveni ruski doktor otkriva kako da obnovite imunitet za 15 sekundi!





Čuveni ruski specijalista za kineziterapiju, preporučuje jednostavan a najučinkovitiji metod za jačanje imuniteta!

Profesor doktor Bubnovskij Sergej je specijalista za kineziterapiju i kako on kaže otkrio je jedan odličan metod za jačanje imuniteta a sve što trebate da uradite jeste:

Svako veče, kada se vratite kući poslije teškog radnog dana, napunite kadu sa 10 do 15 centimetara potpuno hladne, ledene vode.

Nakon toga bosi uđite u kadu i tapkajte stopalima po hladnoj vodi samo 10-15 sekundi! Ako vam je volja možete i da zaplešete uz neku omiljenu muziku.



Kada ste to završili, izađite iz kade i obrišite noge grubim peškirom i navucite vunene čarape. Tako radite svake večeri i tako ćete ubrzo ojačati svoj imunitet.

U slučaju da vas je već uhvatio grip, ovo će biti razlog više da ojačate vaš imunitet. U tom slučaju tapkajte bosim nogama po ledenoj vodi na svaka 3 sata i primjetit ćete poboljšanje.

Ovakvom metodom će te ojačati organizam i svoj imunitet, tvrdi dr Sergej.

Podijelite ovaj post sa vašim prijateljima i rodbinom kako bi i oni saznali za učinkovitu metodu jačanja imuniteta!



pozitivno.info


ČIR, OPEKOTINE, HEMOROIDI, BRONHITIS, BOL U ŽELUCU I CRIJEVIMA I JOŠ MNOGO TOGA LIJEČI OVAJ MELEM!





Napravite ovaj melem i izliječite mnoge bolesti. Boelsti koje liječi ovaj melem su: upala sinusa, gnojna angina, gnojni otitis, opekotine, čirevi, rane, bol u želucu, ciste na jajnicima, fibromiomi i mnoge druge bolesti.

Sve što će vma biti potrebno od sastojaka:

– 400 ml hladno cijeđenog maslinovo ulja

– 1 jaje

– 60 g prirodnog pčelinjeg voska

Priprema se na sljedeći vrlo jednostavan i lak način, a evo i koji:



Prije svega treba skuhati jaje, a zatim izgniječiti žumance. Na laganoj vatri u šerpici staviti maslinovo ulje i pčelinji vosak. Kada se fino istopi dodati izgnječeno žumance. Dobro promiješati, a zatim rpociejditi kroz cjediljku. Nasuti u teglicu dobivenu mješavinu. Mazati bolna mjesta sa ovim melemom.

Izvor: mojrecept.info


Krili su ovo sjeme od nas 100 godina jer može izliječiti rak za samo nekoliko dana!





Najstrašnija bolest našeg doba je, naravno, rak. Gomila istraživanja i milioni dolara se troše u težnji da se pronađe lijek za ovu opaku bolest. Koliko znamo, napretka još uvijek nema. Sa druge strane, statistike pokazuju da je kancer jedna od najprofitabilnijih bolesti za farmaceutsku industriju.



U doba interneta, možemo videti brojne priče ljudi koji su izliječili rak na potpuno prirodan način, bez hemoterapije i zračenja.

Iz toga možemo zaključiti da je pravo pitanje koliko mi zaista znamo o kanceru i šta nam nije rečeno. Farmaceutske kompanije jednostavno ne žele da rizikuju gubitak tolikih sredstava.

U tom kontekstu, istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Kentakiju o efektima koje seme grožđa ima na liječenje raka imalo je obećavajuće rezultate.



Medicinski stručnjaci su otkrili da sjeme grožđa ubija i do 80% kancerogenih ćelija.

Ova studija je objavljena u časopisu Američke asocijacije za istraživanje kancera i dostupna je na uvid svima.

Postoji još ogroman broj studija pored ove koje su pronašle prirodne supstance koje mogu pomoći prilikom borbe sa rakom, međutim još uvijek ne postoji 100% efikasan lijek za kancer, a milioni ljudi svakodnevno umiru od ove užasne bolesti.

Izvor: Webtribune.rs


Dosta je više lijekova i laži doktora – Ovaj lijek za ŠTITNJAČU imamo kod kuće!





Ovaj ukusni napitak sadrži niz sastojaka koji potiču rad štitne žlijezde, a ujedno je i prava bomba vitamina, minerala i antioksidansa dobrodošla na svačijem meniju.



Recept je podijelila certificirana holistička nutritivna terapeutkinja Syeda Kiran Zahra Hussain, a sastoji se od:

– 7 šalica izvorske ili filtrirane vode
– 1 šalica 100-postotnog soka od brusnice
– ¼ žličice suhog đumbira
– ½ žličice cejlonskog cimeta
– ¼ žličice muškatnog oraščića
– ¾ šalice svježe iscijeđenog soka od naranče
– ¼ šalice svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema:

Zagrijte vodu na vatri i prije nego što zavri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok naranče i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.

Tajna ljekovitosti napitka za štitnjaču

Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitnjače, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda.

Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tijela, regulira metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je trenutno jako popularan ljekoviti začin i to s opravdanim razlogom jer zbilja djeluje. To uključuje i blagotvorno djelovanje na štitnjaču.

Sadrži magnezij koji se pokazao kritičnim u kontroliranju bolesti štitne žlijezde. Uz to djeluje i antiupalno što pomažu u sprečavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.

Cimet je višestruko koristan lijek za štitnjaču. Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu u induciranju ekspresija razine mRNA u područjima proinflamatornih citokina.



Laički, medicinska primjena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitnjače. Uz to, cimet djeluje antiupalno i smanjuje inzulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.

Muškatni oraščić prirodni je podizač raspoloženja i sedativ, te potiče metabolizam.

Narančin sok bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u tijelu. Sadrži idealan omjer fruktoze i glukoze, te minerale magnezij i kalij.

Pozitivno djeluje na štitnjaču i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminira toksine iz tijela te pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Limunov sok vrijednog je nutritivnog sastava i iznimne ljekovitosti za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

Hipotireoidizam se dešava kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba spola, ali najčešće žene iznad pedesete godine.

Štitnjača regulira metabolizam, a niske razine hormona usporavaju tijelo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do tjelesne temperature. Kada se ne liječi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Imate li usporen rad štitnjače pijte ovaj napitak svakodnevno. Također jedite hranu bogatu B kompleksom i željezom, te morsko povrće poput kelpa i nori alge. Povećajte unos hrane bogate A vitaminom poput batata, mrkve ili bundeve,

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima.

Izbjegavajte hranu koja može ometati rad štitnjače – brokula, zelje, cvjetača, kelj, špinat, repa, soja, kikiriki, gorušica.

Izvor: atma


SOK OD KISELIH KRASTAVČIĆA: Evo koliko je zdrav i zašto ga treba piti svaki dan!





Ako ste ljubitelj kiselih krastavčića, imamo divne vijesti za vas – sok koji vam ostaje u tegli nakon što ih pojedete takođe je veoma zdrav!



Kiseli krastavci sadrže dosta vode i minerala, najviše kalijuma, magnezijuma i mangana, pa su odlični za hidrataciju i detoksikaciju. Takođe, ukusna turšija ima moć da reguliše krvni pritisak i popravi varenje. Odlični su i za izbacivanje svih štetnih materija iz organizma, a prava su riznica vitamina A, vlakana i silicijuma, koji je važan za zdravlje kože.

Sve to može da uradi i sok u kojem se nalaze kiseli krastavčići, plus još 5 sjajnih stvari!

Sprečava dehidraciju i utoljava najjaču žeđ

Ako ste veoma žedni, umjesto vode popijte malo soka od kiselih krastavčića. Da biste brzo utolili žeđ, morate da unesete u organizam kalijum i natrijum, a budući da ovaj napitak sadrži oba minerala, osvježiće vas momentalno.

Opušta mišiće

Ako se osjećate iscrpljeno nakon treninga, pijte ovaj sok. Ublažiće bolove u mišićima i pomoći da se što prije oporave.



Jeftina zamjena za sportska pića

Napici koje ispijaju sportisti nisu nimalo jeftini, ali sok od kiselih krastavčića jeste, a sadrži sve što vam je potrebno, piše MyHealthyFoodTips.com.

Injekcija vitamina i antioksidanata

Vjerovali ili ne, sok od kiselih krastavčića sadrži veliku količinu vitamina C i E. Takođe, pun je antioksidanata, a ova kombinacija će vam ojačati imunitet i popraviti opšte stanje organizma.

Pomaže mršavljenju

Isto kao i jabukovo sirće, i sok od kiselih krastavčića može da vam pomogne da smršate! Pijte bar jednu kašiku dnevno i brzo ćete vidjeti poboljšanje.

Izvor: web-tribune


Prirodni recept koji čisti oči, smanjuje kataraktu i vraća vid u 3 mjeseca – Možete čak izbjeći operaciju!





Vid je veoma bitan i trebamo ga ojačati i zaštititi. Iako imamo dioptriju, ne smijemo se opusttiti i misliti da nema pomoći. Dalje povećanje dioptrije možete spriječiti i zdravom ishranom i upotrebom ovog prirodnog lijeka..



Vitamin A je vitamin bitan za vid, a nalazi se u mrkvi i, narandžama, malinama, ružama itd. Jedite što više mrkve i narandži. Vid možete poboljšati i primjenom ovog lijeka na oči.

Potrebni sastojci:

– 4 šolje kuhane vode
– 4 male kašike lišća malina
– 1 šolja ružinih latica



Priprema:

Sastojke stavite u šolju sa kuhanom vodom. Nakon što se ohladi, procijedite smjesu. Ispirite oči sa pripremljenim lijekom. Primjetit ćete poboljšanje. Naravno, izbjegavajte gledanje u ekran dugo sati.

Za više postova o zdravlju i prirodnim lijekovima ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće te podijelite sa vašim prijateljima.

Izvor: megagiga


Svako ima ovaj lijek za ispucale kapilare kod kuće, ali mnogi ljudi ne znaju za njega!





Ispucali kapilari su neprijatna i ružna pojava ispod kože, koja ne samo da izgleda ružno nego ostvlja i druge posljedice pa se osjećamo neugodno i uvijek moramo nositi dužu odjeću. Žene najbolje znaju o čemu je riječ.



Na svu sreću postoji nekoliko načina da ih se riješiti uz pomoć sastojaka iz kuće, a mi vam ovaj put predstavljamo 2:

Prvi način je pomoću mladog paradajza, kojeg je potrebno isjeći na sitne komadiće, te poredati te komadiće na ono mjesto gdje imate ispucale kapilare. Dobro obratite pažnju da koristite mladi a ne zreli paradajz.

Komadiće mladog paradajza potrebno je držati 2-3 minute, te nakon toga kožu premazati nekom hidratantnom kremom. Postupak je potrebno ponavljati narednih 10 dana te bi nakon toga ispucali kapilari trebali nestati.

Drugi način je korištenje jabukovog sirćeta, koje ćete nanositi na mjesta sa ispucalim kapilarima. Potrebno je 3 puta dnevno nanositi jabukovo sirće i tako narednih 3-4 sedmice. Budite oprezni sa jabukovim sirćetom da ga ne stavljate na osjetljiva područja jer može iritirati kožu.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći. Ako vam budu djelovali podijelite ove recepte i sa drugima.




( LijekizPrirode.com )



Recept za liječenje cijelog organizma





Ovo je recept za liječenje kompletnog organizma: čisti krvne sudove, liječi srce, obnavlja imuni sistem, čisti jetru, bubrege, cijeli sistem izlučivanja, takođe i probavni sistem od patogene mikroflore.
Fotografija1459

Poboljšava rad mozga i pamćenje, čuva od infarkta. Sredstvo je i protiv zapaljenja zglobova. Odlično je sredstvo protiv svih vrsta karcinoma. Takođe reguliše tjelesnu težinu.

Sastojci:
– 400 gr proklijalog žita (pšenice)
– 15 svežih limuna
– 12 celih glavica svežeg belog luka
– 1 kg pravog meda
– 400 gr svežeg orahovog jezgra

Priprema:

Priprema proklijale pšenice: 400 gr pšenice staviti u prokuhanu staklenu teglu, pa naliti vodom da stoji, najbolje preko noći. Poslije 10 – 12 sati preko čiste krpe prosuti vodu i dobro oprati zrnevlje i iscjediti kroz gazu.

U tegli ostaviti iscjeđenu pšenicu. Poslije 24 sata se dobija pšenica s klicama (dužine 1-2 mm.).
Samljeti zajedno proklijalu pšenicu, orahe i očišćene glavice bijelog luka. Samljeti 5 limuna s koricom i sve zajedno izmješati u emajlirani lonac. Od ostalog limuna uzeti samo sok i mješati sa ostalom masom, dok smjesa ne postane homogena. Dodati med i duže mješati sa drvenom varjačom pa usuti u tegle koje treba čuvati u frižideru. Poslije 3 dana smjesa je gotova za konzumiranje.

Primjena:

Ova smjesa se uzima 1 – 2 supene kašike 30 minuta prije doručka, prije ručka, prije večere i prije spavanja.

Konzumirajte je dok ne nestane. Za preventivu – jednom godišnje.

Za liječenje od raka – uzima se na svaka 2 sata.

Recept garantuje zdravlje i dug život; čuva svježinu tijela, mladost i energiju, zato što sadrži sve neophodne vitamine, mineralne soli, bioaktivne supstance, proteine, ugljenehidrate i biljne masnoće. Poboljšava rad svih unutrašnjih organa i žlijezda.



Izvor: kucnilekar.com

PRVO NESTAJU PODOČNJACI, A ZATIM SE TIJELU VRAĆA ENERGIJA: Gutljaj ljekovite kombinacije za svako jutro!




Kombinacija ovih sastojaka oko vas će napraviti nevidljiv štit koji će vas sačuvati od nadolazećih napada virusa i bakterija.


O višestrukoj ulozi maslinova ulja na zdravlje mnogo se pisalo, no važno je dodati da u kombinaciji s limunovim sokom ono postaje još snažnije oružje u borbi protiv virusa, bakterija, a tijelu vraća izgubljenu energiju. Osim toga, organizam sekombinacijom ovih dvaju sastojaka čisti od toksina, a prvi su rezultati vidljivi vrlo brzo. Naime, prvo ćete primijetiti nestajanje velikih tamnih kolutova oko očiju, odnosno podočnjaka. Važno je samo da budete ustrajni i ovu kombinaciju ispijate svakoga jutra kroz barem mjesec dana.

Ovaj zdravi “koktel” napravit ćete tako da pomiješate žlicu maslinova ulja i limunova soka (po mogućnosti domaćeg) i popijete ga na prazan želudac ujutro. Nakon toga možete normalno doručkovati.

Osim vraćanja snage tijelu i čišćenja toksina, poboljšat će vam se i probavni sustav pa ćete koristi imati i želite li smršaviti. Imate li k svemu probavnih tegoba poput zatvora, posve ćete ih izliječiti. Već nakon nekoliko dana uporabe ovog zdravog eliksira osjetit ćete promjene koje će vas nadahnuti na pribjegavanje zdravijem načinu života.



Izvor: uradite-sami.info

Budite li se svake noći točno u isto vrijeme? EVO ŠTA TO ZNAČI!





Postoje interni sustavi i satovi svojstveni ljudima, koji pomažu regulirati naše tjelesne funkcije. Naše duhovno blagostanje i fizičko zdravlje je izravno povezano. Tradicionalne kineske ljekovite metode pridaju pažnju obrascima postavljanja energije i njenog kretanja u različitim dijelovima tijela u različito vrijeme. Unutar 24-satnog ciklusa tijelo daje različite energije različitim organima.

Ukoliko se konstantno budite u isto vrijeme, to bi moglo značiti da su neke energije blokirane ili pogrešno usmjerene. To narušava našu prirodnu ravnotežu i ciklus. Vaši organi trebaju energiju da bi se iscijelili i funkcionirali.

budjenje-sat

Ovdje je popis koji objašnjava povezanost vremena i organa u tijelu. Mnoge od tih blokada treba promatrati i fizički i emocionalno. Trebali bi i razmisliti što i kada ste jeli, jer to može biti razlog vaših simptoma.

21:00 – 23:00 sata

To je prosječno vrijeme kada većina ljudi pokušava zaspati. Ovo je vrijeme kada se naš endokrini sustav rebalansira i pune enzimima. Endokrini sustav upravlja hormonima i metabolizmom. Ukoliko imate problema sa spavanjem u ovom trenutku, možda ste zaglavili u modu „bori se ili bježi“.

Još uvijek ste psihički zaglavljeni u događajima proteklog dana ili se već pripremate za sutrašnje izazove. Ponavljajte pozitivne mantre i oslobodite se formacija koje vam uzrokuju napetost. Ukoliko se ne hranite ispravno ili prekasno jedete, to može dovesti do blokade.

23:00 – 1:00 sat

Ako se često budite u ovom trenutku to može biti zbog zamjeranja koje nosite u sebi. Ovo je vrijeme u 24-satnom ciklusu kada se yin energija pretvara u yang. Yang energija je vrlo aktivna, a tijelo tu energiju treba pohraniti za sljedeći dan. Pojačajte ljubav i poštovanje prema sebi, dajte sve od sebe da se smirite i čuvajte energiju. Ovo je vrijeme kada žučni mjehur razbija masti. Možda unosite previše nezdravih masti ili ulja.

01:00 – 3:00 sata

Ovo je ključno vrijeme za detoksikaciju tijela i proces obnavljanja. Vaša jetra ispušta toksine i stvara svježu krv. Buđenje u to vrijeme ukazuje na ljutnju, frustraciju i negativne formacije. Ukoliko se ne rješavate ovih duhovnih toksina, vaša ‘duhovna jetra’ pokušava skrenuti pažnju na ove probleme.

03:00 – 5:00 sati
Ovo je vrijeme kada se vaša pluća su oporavljaju i opskrbljuju vaše tijelo kisikom. Provjerite je li vam dovoljno toplo kako bi olakšali rad tjelesnih funkcija. Ako se probudite tijekom tog vremena, probajte napraviti vježbe disanja. Problemi s plućima često se odnose na bol i tugu.

05:00 – 7:00 sati

Svi toksini koji su ispušteni i razgrađeni tijekom noći odlaze iz sustava. Debelo crijevo je aktivno tijekom tog vremena. Loša prehrana ili prekasno konzumiranje hrane može dovesti do problema koji će vas probuditi u ovom trenutku.




Izvor: atma/higherperspectives

KAKO SE PRAVI NEVENOVA MAST – RECEPT





Nevenova mast za lice i hemoroide
KAKO SE PRAVI NEVENOVA MAST – RECEPT
Nevenova mast je svakako nešto što je poželjno da svako od nas ima u svom domaćinstvu, to je izuzetni višenamenski prirodni lek. Latinski naziv za neven je Calendula officinalis, veoma je lekovit, upotrebljava se u raznim oblicima kao ulje ili čaj i našao je široku primenu u kozmetici, lečenju organa za varenje, pogotovo kod hemoroida.

U antici je bio cenjen kao biljka, koja se koristila za podmlađivanje, a njegovim laticama se ukrašavala čak i hrana. Mnogi kažu da je mast od nevena najbolji melem za kožu i da nema kožne bolesti kod koje ne pomaže. Upotreba melema od nevena i krema je prihvaćena i od lekara savremene medicine, upravo zbog toga jer ova biljka ima antimikrobno, antioksidansno i antibakterijsko delovanje. U daljem tekstu saznajte kako napraviti nevenovu mast i za šta se sve koristi i upotrebljava.

Biljka neven kao lek za različite tegobe

Calendula officinalis je jednogodišnja biljka koja vodi poreklo iz daleke Indije. Cvet nevena je žbunasta, zeljasta , maljava biljka, stablo mu je rašireno i uspravno. Cvetna glavica je veličine od 5 do 10 cm oblikuje se na vrhu svake stabljike. U središtu cvetne stabljike, nalaze se cevasti plodni cvetovi. Lišće je naizmenično, široko i sedeće. Svaki ogranak nosi po jedan cvet na vrhu koji je jarko narandžaste ili žute boje. Cvasti imaju jak miris, a listovi su slatkasto-gorkog ukusa. Cvetovi sadrže eterična ulja od kojih se pravi nevenova mast, sadrži vitamin C i flavonoide.

Zbog svojih lekovitih svojstava koristi se cela biljka. Neven možemo odmah u rano proleće da sejemo – najbolje je odmah u martu mesecu, na stalno mesto, a kada nikne možemo da ga rasađujemo na rastojanje od 30 do 40 cm biljku od biljke. Najbolje vreme za berbu je avgust i jul, sredinom dana, kada je napolju sunčano i toplo. Ukoliko su u julu viskoke temperature, ondah ume naglo da procveta i daje seme, ali s prvom kišom biljka se obnavlja. Sušenje nevena treba da bude brzo, kada je temperatura napolju 35 stepeni. Od osušenih cvetova odvajamo latice, koje se još posebno dosušuju.

Omiljena je biljka koja se rado uzgaja po vrtovima. Nije mnogo osetljiv na sušu, on voli toplu klimu. Na rastesitoj zemlji bogatoj humusom daje prave prinose. Od dragocenih cvetnih glavica dobija se nevenova mast i drugi lekoviti pripravci, o čemu pročitajte više u nastavku..

Nevenova mast upotreba

Terapijska primena nevena potiče iz starog Egipta, odakle se proširila na Evropu. Neven se tradicionalno koristi u vidu kreme od nevena za rane koje sporo zarastaju, ogrebotine, posekotine, kurje oči, bradavice i sva druga stanja u kojima je potrebna regeneracija kože. Primenjuje se isto tako i kod raznih kožnih oboljenja kao što su dermatoze, akne i ekcemi. Nevenova mast za vene se upotrebljava podjednako kod proširenih vena i hemoroida, ali i rana na potkolenicama, čireva na koži. Obnavlja i sluzokožu, pa se koristi i kod čira na dvanaestopalačnom crevu i želudcu, kod ranica u ustima i za vaginalno ispiranje.

nevenova mast za hemoroideCvetovi kod nevena su žute boje zato što u sebi sadrže karotenoide, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. Ovaj vitamin je antiokidans koji sprečava oštećenje ćelija i često se primenjuje kod očuvanja vida i poboljšanja funkcije oka. Neven smanjuje grčeve u stomaku, koristi se kod menstrualnih bolova i tegoba nastalih od žuči. Koristi se i u čajnim mešavinama kod malignih oboljenja. Upotrebljava se kod astme. Hladan čaj od nevena se koristi za ispiranje očiju, kod upalnih stanja oka, za ispiranje ranica u ustima, afti. Nevenova mast se koristi i kod gljivičnih oboljenja ili kao čaj za ispiranje sluzokože i kože koje su zahvaćene gljivicama.

Nevenov čaj se primenjuje i kod oboljenja jetre i zarazne žutice. Deluje i kao blag sedativ, i primenjuje se kod napetosti, nervroze i nesanice.U trudnoći, pomaže da se ne stvore strije na butinama i stomaku, tada je mazanje sa nevenovom mašću veoma delotvorno. Obično se u trudnoći znaju javiti i hemoroidi, te se na prve znake peckanja i svraba anusa, može preventivno koristiti domaća nevenova mast za hemoroide.

Kako napraviti mast od nevena kod kuće

Da bi spravili nevenovu mast možete da koristite ulje od konoplje koji sadrži visok procenat esencijalnih masnih kiselina, koje su posebno korisne za tretiranje kožnih problema kao što su suva koža i ekcemi. Ujedno se lako apsorbuje i nije previše masna, ali može da se zameni i sa maslinovim uljem koje ima duži vek trajanja.

Kada pravite melem od nevena morate da pripazite da ga ne pregrejete. Ulje i latice od cveta moraju polako da se zagreju na blagoj vatri kako bi izbegli njihovo kuvanje. Pravljenje ove kreme od nevena može da bude i dobra prilika da vaš mališan učestuje u ovome i da nešto nauči. Vaše dete može da skuplja latice i da ih mešaju u činiji.

Kako se pravi krema od nevena i maslinovog ulja

Potrebno:

2 šolje latica nevena (ne celih cvetova),
1 šolja maslinovog ili ulja od konoplja,
1/4 šolje grudvica pčelinjeg voska,
10 kapi eteričnog ulja lavande.
Priprema nevenove masti

Uspite latice od nevena u lonac koji je od nerđajućeg čelika, pa ih pospite uljem. Potom ga stavite na blagu vatru i mešajte sadržaj kako bi se sve sjedinilo. Obratite pažnju na mehuriće u ulju da bi ste bili sigurni da je temperatura odgovarajuća jer ne sme da bude viša od one na kojima se mali balončići počinju javljati. Nastavite da mešate sadržaj u loncu naredna 2h, održavajući ulje relativno toplim. U međuvremenu možete da počnete da otapate vosak, ali pazite da ne preterate sa temperaturom jer je potrebno da vosak i ulje budu približno iste temperature kada dođe vreme da ih pomešate. Kada prođe 2h, latice procedite iz ulja, i iscedite što više možete ulja u jednu činiju. Potom lagano sipajte ulje u posudu sa voskom, mešajući kako bi se što više sjedinili. U ovu smesu dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Ovo ulje ima dvostruku ulogu služi kao konzervans i ima lekovito umirujuće dejstvo. Prespite toplo ulje u manje posude ili tegle i ostavite da se lagano hladi. Tegle u koju sipate nevenovu mast nemojte da budu od providne, već od obojenog stakla. A najbolje bi bilo da izaberete odgovarajuće plastične kutije od kozmetičnkih proizvoda. Dobro zatvorite i čuvajte vašu kremu od nevena na hladnom mestu.

Domaća nevenova mast – jednostavan recept

Sastojci:

50 svežih cvetova nevena,
4 kašike svinjske masti.
Iskidati latice nevena i uz lagano mešanje propržiti na vrućoj masti dok ne uvenu. Ostavite da odstoji jedan dan pa ponovo malo zagrejte i kroz gazu procedite u male staklene teglice. Kada se nevenova mast ohladi staklene teglice zatvorite i čuvajte na hladnom mestu. Melem nanosite na bolno i upaljeno mesto.

Kako se upotrebljava nevenova mast za lice

Neven je veoma lekovita biljka, može da se pronađe u raznim oblicima, kao čaj, ulje i ima široku primenu u prirodnoj kozmetici. Nevenova mast se najčešće upotrebljava za kožne bolesti kao što su ekcemi, psorijaza, akne, seboreja, infekcije kože izazvane bakterijama, raznim virusima ili gljivicama.Vrlo često se koristi u kozmetici jer smanjuje proširene pore, uklanja mitisere, fleke na koži i smanjuje pojavu gnojnih akni i vidljivost ožiljaka.

Recept za nevenovu mast – sastojci

300 ml kipuće vode,
15 gr osušenih latica nevena,
60 ml emulgatora,
15 ml glicerina,
4 kapi tinkture benzoja,
5 kapi ulja od nevena.
Prvo što trebate da uradite, je da napravite jak oparak, i to tako što ćete preliti prokuvalu vodu preko latica nevena. Prekrijte posudu i ostavite neko vreme da se ohladi. Potom stavite emulgator i glicerin u činiju nad posudom sa vodom koja lagano kuva – na paru i mešajte dok se sve ne istopi oko 10 minuta. Pomerite sve sa vatre i dodajte 150 mililitara oparka od nevena zajedno sa tinkturom benzoja i uljem od nevena. Mešajte dobro sve dok se fino ne ohladi, prespite lekovitu nevenovu mast u manje teglice i dobro ih zatvorite. Ovo je odlična blaga krema i odgovaraće svim tipovima kože.

Melem od nevena za hemoroide i vene

Lekovita nevenova mast je efikasno sredstvo protiv proširenih vena. Ovaj melem je koristan kod upaljenih vena koje imaju ili nemaju rane. Da bi pripremili kremu od nevena potrebno je 4 šake sitno usitnjenog nevena , tačnije cvetova, listova i stabljika i 500 gr kvalitetne masti koju ćete zagrejati na najjačem i dodati iseckan neven.Smešu dobro izmešajte i sklonite sa vatre da kada prokuva. Posudu poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu blago zagrejte da je možete procediti. Mast od nevena za proširene vene čuvajte u odgovarajućoj posudi.

Možete da je koristite svakodnevno tako što ćete je utrljati na obolela mesta, više puta dnevno. Najbolji efekat ćete postići ako se kombinuje nevenova krema i divlji kesten, na taj način što ćete obolela mesta prvo namaže nevenova mast, a posle nekoliko minuta kada upije melemom od divljeg kestena. Na ovaj način ćete postići intezivnije lečenje, koje se pokazalo izvanredno u praksi..

Da li sme da se koristi nevenova mast u trudnoći?

Nevenova mast je potpuno prirodna i preporučuje se za suvu i osetljivu kožu. Kontraindikacija nema, ali česte su alergije kod osoba koje su alergične na ambroziju. Kod trudnica treba da se bude na oprezu pri oralnom uzimanju – čaja i drugih pripravaka, dok se domaća mast od nevena uglavnom sme upotrebljavati. Ipak, ne činite ovo na svoju ruku, savetujemo vam da se dodatno informišete sa vašim lekarom. Ne koristiti u kombinaciji sa barbituratima. Nevenove kreme omogućavaju koži da normalno diše i ne zatvaraju pore. Mogu da se primene i kod dece. Kremu možete da nanosite više puta u toku dana. Mast od nevena je odlična protiv opekotina koje su nastale od sunca.

Koja je cena za mast od nevena i gde ima da se kupi?

Nevenovu mast možete da kupite u bilo kojoj bolje opremeljenoj apoteci, mi smo pronašli mast za proširene vene i u bio radnji – zdravoj Hrani. Cena je oko 300 dinara zavisno od proizvođača. U pitanju je potpuno bezbedan proizvod, koji ne izaziva nikakve nuspojave.

Pročitajte povezan članak čaj od nevena.




Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravi-recepti/nevenova-mast-za-hemoroide-lice-recept/

Isprobajte moćan napitak koji donosi ravan stomak za samo 7 dana




Svi koji su ikada to pokušali znaju koliki napor je potreban da biste imali tijelo svojih snova. Često se dešava da svakodnevna rutina u našem životu učini da dobre navike koje smo imali nestanu. Slabo se hranite, preskačete vježbanje i dok lupite dlanom o dlan, eto ga stomačić.

PHOTO:flickr/ismail benhamou
PHOTO:flickr/ismail benhamou
Očigledno je da su dijeta i vježbanje pravo riješenje, ali niko ne može da vas krivi jer želite brže rezultate koji zahtijevaju manji napor.

Napravljen od sastojaka koje je lako nabaviti, ovaj skroz prirodni napitak može da smanji vaše salo na stomaku za samo sedam dana.

Magični sastojak je upravo banana. Banane ne samo da mogu da pomognu kod detoksikacije – kada se kombinuju sa sjemenkama lana, već mogu i da vam stešu stomak.

Sastojci:

1 banana
1 pomorandža
1/2 šolje jogurta sa niskim procentom masti
1 kašika kokosovg ulja
prstohvat đumbira
2 kašike sjemenki lana
2 kašike surutke u prahu
Priprema:

Sve sastojke iseckajte u blenderu, a zatim popijte napitak.




Izvor: superzena

Otkriven tajni sastojak za život od 100 godina, a sigurno ga imate u kuhinji ili bašti




Tokom istraživanja otkriveno je da je grupa starina, koja je svakodnevno koristila aromatičnu biljku, ne samo živjela duže, već nisu imali problema sa srcem i Alchajmerovom bolešću.

ruzmarin

Naučnici su došli do otkrića pošto su proučili ishranu 300 starina iz malog obalskog gradića u Italiji. Nazvali su ih centurioni, jer se broj 100 na latinskom kaže centurija.

Istraživači su proučavali živote 300 penzionera u udaljenoj oblasti Aćiaroli, pored odmarališta Salerno. Tokom istraživanja otkriveno je da grupa, koja je svakodnevno koristila aromatičnu biljku, ne samo živjela duže, već nisu imali problema sa srcem i Ajchajmerovom bolešću.

Oblast u kojoj žive ugnezdila se između mora i planina i ima nekoliko hiljada stanovnika. Među njima je bar 300 muškaraca i žena koji imaju 100 ili više godina.

Ovo je, smatra se, fenomenalan procenat, pogotovo kad se uporedi sa Amerikom gde samo 0,2 odsto populacije živi toliko dugo.

Vjeruje se da je za njihov dug život i nisku stopu i fizičkih i mentalnih oboljenja zaslužna čuvena zdrava mediteranska dijeta, koja je popularna širom regije.

Ali, ruzmarin dominira u njihovoj kuhinji, kažu istraživači sa Univerziteta Kalifornija i Univerziteta Rim.

Druge povoljne okolnosti za njihovu dugovječnost su, očigledno, svjež vazduh i šetanje, mještani redovno šetaju ili pješače planinom.

– Mi smo prva grupa istraživača koja je dobila dozvolu da proučava ovu populaciju u Aćiaroli u Italiji – rekao je Alan Majsel, prof. dr iz Medicinske škole iz San Dijega.

Timovi će proučavati ishranu, način života i uzimati uzorke krvi i podijeliti upitnike starinama iz Aćiarole.

– Cilj ove studije je da otkrijemo zašto ova grupa od njih 300 živi toliko dugo pa ćemo spreovesti kompletnu genetsku analizu i ispitati životne navike, kao ishranu i vježbanje – dodao je profesor Majsel. – Rezultate bismo mogli da primjenimo na našu praksu u školi u San Dijegu i na pacijente širom svijeta.




Izvor: telegraf

Uzmite samo kašiku prije spavanje, a do jutra ćete isprati sve TOKSINE iz crijeva i jetre!





Bijeli luk je veoma zdrav i nosi mnoge zdravstvene prednosti. Trebamo ga konzmurati, naravno u normalnim količinama.

spavanje-foto

– Djeluje kao antikoagulans i sprječava trombozu(pretjerano zgrušavanje krvi).

– Dobar je i kod dijabetesa jer snižava nivo šećera u krvi.

– Ima i antioksidansno dejstvo i sprječava razvoj raka, ali ga i liječi.

– Pomaže kod čira i gasova.

– Efikasan je u borbi protiv raznih infekcija.Samo ga nanesite na zahvaćeno područje i vidjet ćete kako će pomoći.

– Smanjuje nivo holesterola u krvi.

– Olakšava i sprječava prehlade i upale.

Uzimajte male količine bijelog luka i dodajite jelima.Dovoljno je jedno čehno ili 2, ne više jer se teže vari.Ovdje ćemo vam pokazati kako ga još možete konzumirati kao lijek:

Uzmite čehno ili 2 bijelog luka i ustitnite. Nakon što usitnite stavite na kašiku s malo vode, a možete dodati i limun da ublaži i poboljša ukus, progutajte to.

To radite jednom dnevno i pijte dosta vode. Ovo će vas ojačati i djelovati preventivno. Osim toga, ako ste bolesni pomoći će vam.

Napomena: Bijeli luk se ne prepručuje koristiti, ako uzimate antikoagulanse. Tako može doći do razrjeđivanja krvi.




Izvor: megagiga.info

četvrtak, 30. ožujka 2017.

DOKTORI ŠOKIRANI DA JE ONA JOŠ UVIJEK ŽIVA: Ovo je način ishrane sa kojim pobjeđuje smrtonosni rak!





Udana majka dvoje djece Natasha Grindley, kojoj su doktori davali “dvije sedmice života” otkrila je javnosti svoj tajni način ishrane, koji joj pomaže u borbi sa teškim oblikom raka.



37-godišnjakinja iz Childwalla u Engleskoj kaže da još uvijek ide na konvencionalne medicinske tretmane, ali da su doktori “generalno šokirani time što je ona još uvijek živa”.

Natasha se borbi sa teškim oblikom stomačnog kancera. Ona kaže da je postala “opsjednuta” nutricionizmom za koji smatra da joj je pomogao da dobije novu šansu za život.

Govoreći za “Liverpool Echo”, ona je kazala:

“Doktori su bili iznenađeni da sam preživjela dvije sedmice. Sumnjali su da mogu imati kvalitetan život. U očaju, moj suprug i ja `surfali` smo Internetom dan i noć u potrazi za alternativnim načinom liječenja”.

Danas ova žena jede voće kako bi ojačala svoj imuni sistem, pripremajući svoju krv za naporne kemoterapije.

Rak se još uvijek nije potpuno povukao, ali Natasha kaže da je utvrđeno da se njegova veličina smanjila i ona se generalno osjeća dobro.

“Ovo je potpuno promijenilo moj život. Moj način ishrane je prije bio užasan. Pila sam mnogo alkohola i jela dosta brze hrane `za ponijeti`. Nisam shvaćala da moje tijelo to ne može podnijeti, i činilo me je bolesnom. Sada sam potpuno druga osoba. Kada padnete tako nisko i onda `dobijete svoje tijelo nazad`, to je neprocjenjivo”, ispričala je ova žena iz predgrađa Liverpoola.

Natashase sprijateljila se Deliciously Ella, chefom i autorom o tzv. čistoj ishrani. Od nje dobiva redovno nutricionističke savjete i podršku. Čak je i sama kompletirala diplomu u nutricionizmu, želeći da ima što više informacija kada je u pitanju davanje savjeta online.

“Ja sam opsjednuta, ali čovjek postane opsjednut kada je u pitanju život i smrt”, kaže.

Ona ima kćerku Gabriellu (6) i sina Liama (4) koji su bili “ovisni o šećeru”

“Morala sam ih odviknuti od šećera, ali sada je cijela familija uključena. Sve je počelo kao projekt za moje ozdravljenje, da moja familija i prijatelji o tome nauče, ali sada ima više ljudi s kojima sam u kontaktu, a koji se bore s kancerom.

Kada je riječ o meni osjećam se pozitivnom u pitanju medicinskih prognoza – i nastavljam s ovim šta sam započela.



Osjećam kako se moje tijelo liječi i postajem bolje”, navodi Natasha, koja konvencionalne tretmane prima u privatnoj klinici Clatterbridge Cancer Centre, gdje su odobrili korištenje ovog metoda, navodeći da je u pitanju `pozitivan` i `prokativan` stav pacijentkinje.

Dr. Sripadam, konsultant na Kliničkoj onkologiji u spomenutoj bolnici kaže:

– Kod tipova kancera kao kod Natashe, postoji određeni broj puteva liječenja koji se mogu slijediti. Ponekad izbori mogu biti teški, i važno je da je pacijent dobro informisan i u potpunosti uključen u izbor prave opcije tretmana za njega.

To je pristup u našoj klinici. Natashino liječenje je u toku, a onda nastavlja da ima pozitivan i proaktivan pristup i vrlo je uključena u brigu o njoj koju joj pružamo”.

RECEPTI

Super C sok za snagu

Sastojci (izmiješati): 6 mrkvi, dvije velike oguljene narandže, pola čajne kašike kurkume (indijski šafran), čajna kašika đumbira, jedan cijeli limun sa korom.

Supa od tri vrste paradajza

Sastojci: 10 cherry paradajza (mali plodovi), osam polovina paradajza za salatu, dva velika beef paradajza, jedan veliki luk isječen na četvrtine, dvije glavice bijelog luka, maslinovo ulje, dvije grančice svježeg ružmarina, jedan litar organski uzgojenog miješanog povrća (kao baza).

Priprema: Stavite paradajz, luk, bijeli luk i ružmarin u tepsiju i prelijte ga s maslinovim uljem (dvije kašike). Pecite u rerni oko 30 minuta na 180 stepeni. Izvadite zatim tepsiju iz pećnice i u blenderu pomiješajte sa bazom. Kada dobijete ujednačenu smjesu, izlijte na tavu i podgrijte na željenu temperaturu.

Začinjeni singapurski rezanci

Sastojci: Jedna crvena paprika, jedna zelena paprika, jedna žuta paprika, luk, glavica bijelog luka, pola kašike svježeg đumbira, jedna crvena chill paprika, pola kašike dimljene paprike, pola kašike indijskog šafrana (kurkuma), 160 grama heljdinih rezanaca, osam kašika maslinovog ulja, tri kašike tahnija, jedna kašika manuka meda, sok od jednog limuna, jedna kašika mljevene cayenne paprike, 20 g indijskih oraščića, jedna mrkva, sjeme susama, nešto nasjeckanog peršina.

Priprema: Stavite nasjeckanu papriku, luk, bijeli luk, chilli, kurkumu i dimljenu papriku na tavu i pržite uz miješanje oko tri minute na maslinovom ulju. U međuvremenu, skuhajte rezance. Pripremite umak miješajući sedam kašika maslinovog ulja, manuka med, tahini, limunov sok i cayenne papriku. Dodajte rezance i umak u tavu uz miješanje.

Poslužite u zdjelicama s dodatkom preljeva od nasječene mrkve, sjemenki susama, indijskih oraščića i pospite peršinom.

Izvor: doznajemo


Zdravstveni problemi koje BANANE rješavaju bolje od lijekova





Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju.


Istraživanja su dokazala da je ovo voće korisno pri uklanjanju problema zbog kojih obično uzimamo lijekove.

1. Nadimanje i zatvor

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i na taj način pomaže pri izbacivanju toksina iz organizm i stimulišu rad crijeva. Vlakna banana djeluju kao prirodni laksativ u slučaju zatvora.

2. Stres

Stres je bolest koja konstantno ima veliki uticaj na naše zdravlje. Problem koji stres može izazvati jeste i proljev. Naime, konzumiranjem banana, rad srca se nomalizuje, šalje dovoljno kisika do mozga i tako reguliše optimalne količine vode u organizmu.



3. Krvni pritisak

Naime, visok unos natrijuma i soli, a nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na naš krvni pritisak. Zbog toga e jako važno da konzumirate banane, jer sadrže ovaj mineral. Preporučuje se konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska.

4. Depresija

Triptofan je oblik proteina koji se nalazi u bananama. Ovaj protein zapravo stimuliše oslobađanje serotonina ili “hormon sreće”. Da bi se nivo serotonina povećao, potrebna je samo jedna banana kako biste se osjećali bolje, smirenije i sretnije.

5. PMS

Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi. Istraživanja su dokazala da su vitamini B grupe smanjuju bol u stomaku i grudima, te pozitivno utiču na promjene raspoloženja.

Izvor: novi.ba


ZLATNA MJEŠAVINA MEDA I KURKUME: Domaći antibiotik i sredstvo za prevenciju raka





Mješavina meda i kurkume poznata je i kao Zlatna mješavina.


“Zlatna” je zbog svojih velikih zdravstvenih dobrobiti, ali i zbog izgleda koji podsjeća na boju tog plemenitog metala.

Kurkuma i med imaju snažna protuupalna i antikancerogena svojstva.

Pomažu uništavanju mnogih vrsta bakterija koje su uzročnici bolesti te povećavaju prirodnu otpornost organizma.

Kurkuma sadrži kurkumin (prirodan aktivni sastojak) koji djeluje na više od 150 različitih bolesti.

Sastojci:

– 1 čajna žlica naribane limunove kore
– 1 čajna žlica kurkume
– 100 g meda
– 2 čajne žlice jabučnog octa
– prstohvat crnog papra

Priprema:

U posudici pomiješajte kurkumu, jabučni ocat i crni papar.

Dodajte ribanu limunovu koru i med.



Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.

Smjesu stavite u staklenu čašu i pohranite u hladnjak.

Doziranje

Dnevna doza je jedna jušna žlica Zlatne mješavine.

Kako bi postigli najbolji rezultat, pripravak konzumirajte ujutro.

Stavite u usta i pustite neka se otopi, a zatim progutajte.

Pričekajte nekoliko minuta prije nego što popijete vodu ili neku drugu tekućinu.

Ova mikstura se preporučuje i onima koji boluju od hemofilije i hipertenzije zato što kurkuma smanjuje rizik od zgrušavanja krvi i regulira krvni tlak.

Izvor: alternativa-za-vas.com


Ova žena je izliječila preko 20 000 ljudi od teških bolesti poput raka





“Lijek za sve vrste raka“

Godine 1993. dr. Clark je izdala knjigu “Lijek za sve vrste raka” (“Cure for All Cancers”), u kojoj je objašnjavala povezanost raka sa parazitom Fasciolopsis Buskii.

Taj parazit je bio prisutan u svakoj osobi, oboljeloj od raka. I suprotno, kad bi parazit bio eliminiran, rak bi brzo nestao.

Za liječenje svojih pacijenata Hulda Clark je razradila antiparazitarni program, koji se sastojao od pelina, klinčića i crnog oraha. Preparat je omogućavao čišćenje od više od 100 vrsta parazita.

Kombinacija pelina, klinčića i crnog oraha je omogućavala, da se unište ne samo odrasli paraziti, nego njihova jajašca i ličinke.

Uz pomoć antiparazitnog programa doktorica Clark izliječila je tisuće ljudi od raka i drugih bolesti.

Antiparazitni program dr.Clark

Zapper

Doktorica Clark nastavila je svoj rad i uskoro predstavila novu metodu liječenja – zapper – elektronski uređaj, koji uz pomoć elektriciteta uništavao parazite, viruse i bakterije u tijelu čovjeka.

Već i prije Hulde Clark mnogi liječnici su znali, da mikroorganizmi ne podnose električni tok svojeg frekvencijskog dijapazona. To se odnosi ne samo na parazite, nego i na sve vrste bakterija, virusa, gljivica i patogenih stanica.

To je bilo dokazano u brojnim eksperimentima, u kojima su liječnici uz pomoć frekvencija uspješno ubijali viruse i bakterije. Iako su frekvencije razorno djelovale na patogene mikroorganizme, nisu bile štetne za zdravlje čovjeka.

Ovaj smjer u medicini je nazvan biorezonantna medicina. Biorezonantna medicina je službeno prihvaćena u nekim zemljama, na primjer, Rusiji, kao grana konvencionalne medicine.



“Lijek za sve bolesti”

U svojoj najpoznatijoj knjizi, ” Lijek za svi bolesti” (“The Cure for All Diseases”), Hulda Clark objašnjava, da većinu bolesti uzrokuju dvije stvari: paraziti i toksini.

Toksini oslabljuju naš imuni sistem i privlače parazite, koji napadaju bolesne organe.

Najgore je u svemu tome to, da se paraziti i toksini nalaze svuda oko nas: u hrani, vodi i zraku, u kozmetici i sredstvima za čišćenje, koje svakodnevno koristimo.

Proizvođači koriste Benzene, Tolulene, Formaldyhyde, Isoproply Alchohol, Cobalt, Mercury, Thulium, Cadmium i mnoge druge tvari, koje su vrlo toksične za naš organizam.

U svojoj knjizi Hulda Clark objašnjava, kako da se riješimo toksina i kako da ih izbjegavamo u budućnosti, kako kod kuče napraviti Syncrometer i Zapper, i kako ih koristiti za dijagnostiku i liječenje.

Tokom svoga života Hulda Clark izliječila je od raka i drugih teških bolesti više od 20 000 pacijenata. To puno govori o efikasnosti njezine metode.

I kod nas mnogi ljudi koriste metode doktorice Clark. Sreli smo puno ljudi, koji čitaju njezine knjige, imaju zapper i syncrometer i kod kuče rade čišćenje od parazita. Mnogi zahvaljuju dr. Clark za to, što je spasila njihov život.

Izvor: alternativa-za-vas.com


ALTERNATIVNI LIJEK za čir želuca, astmu, bronhitis, hemoroide, neplodnost!





Virusi izаzivајu nајvišе infеkciја gаstrоintеstinаlnоg trakta, mada su i bаktеriјskе infеkciје vеоmа čеstе. Ljudi često ovakve infekcije označavaju kao “trоvаnje hrаnоm”.



Hеlikоbаktеr pilоri je vrsta bаktеriјe koja živi u prоbаvnоm trаktu. Ona se dovodi u vezu sa nastankom zapaljenja želuca (gastritisa), čira dvanaestopalačnog creva, ređe želuca. Pоnеkаd ova vrsta infеkciјe mоžе dа dоvеdе dо rаkа žеlucа.



Smоkvе u mаslinоvоm ulјu su nајеfikаsniјi lеk zа bаktеriје u žеlucu. Uzmitе nеkеoliko smоkvi i isеcite ih nа četvrtine, zаtim ih stаvite u šerpu i prеliјtе hladno cijeđenim mаslinоvim ulјеm.

Оstаvitе ih dа оdstојe оkо 40 dаnа, а nаkоn tоgа uzimajte kašičicu ovog leka svаkоg јutrа nа prаzаn stоmаk.

Аkо vаm je hitno potrebna terapija i ne možete da čekate 40 dana, оnda nаprаvite dvе tеglе i kоristite ih nаkоn 7 dаnа. Takav lek će možda imati manje lekovitih svojstava, аli ipаk će biti kоristan.

Izvor: Webtribune.rs


Zaboravite norveške radijatore, švedski crijep je budućnost i ušteda za vašu kuću (FOTO)





Ako poslušate Šveđane, slijedeće zime mogli biste da plaćate znatno manje račune za struju. Naime, švedska kompanija SolarTech koja se bavi prodajom rješenja za čistu solarnu energiju, razvila je jedinstven sistem za zagrijevanje kuće koji se sastoji od krovnih crijepova napravljenih od običnog transparentnog stakla.



Fenomenalne pločice daju krovu prelijep ledeni izgled. Ono što ih čini toliko posebnim i izdvaja na tržištu jeste to što su crijepovi izrađeni od običnog stakla i imaju otprilike istu težinu kao i oni izrađeni od gline. Ovaj sistem ne grije vodu ili vakuum cijevi, već čist vazduh.





Stakleni crijepovi se postavljaju na crno najlonsko platno ispod kog su montirani vazdušni džepovi. Crna boja apsorbuje sunčevu toplotu i vazduh počinje da cirkuliše. Topao vazduh se koristi za zagrijevanje vode, a taj sistem je povezan sa kućnim sistemom za zagrijavanje preko akumulatora toplote.



Ljepota sistema je u tome što smanjuje energetske troškove tokom cijele godine, i kada su dani tmurni i noću, zahvaljujući sposobnosti da skladišti toplotu u izolacionim slojevima ispod crnog platna.





U 2009. godini je ovaj sistem bio izabran od strane žirija i nominovan među devet drugih kao “najbolji nov materijal”. Na osnovu glasova publike, stakleni crijep je bio nagrađen zlatnom medaljom na sajmu građevinarstva North Building Fair u Nordbigu, Švedska.

– Pobednički materijal kombinuje atraktivni dizajn sa esencijalnim funkcijama čiste i održive energije. To je inovativni proizvod koji je i te kako dobrodošao – rekao je predsjednik žirija, dr Bengt Tolanen.

Izvor: telegraf