četvrtak, 6. travnja 2017.

Riješite se mrava i paukova uz ovih nekoliko trikova – zauvijek




Ponekad nam se čini kao da pauci i mravi spavaju zimski san pa kada dođe proljeće – polude. Mnogi su primijetili da je ovih kukaca u domovima u toplije doba godine više, a što je najgore od svega, teško ih je izbaciti iz kuće. Taman se riješite jednih, a drugi su već tu, i to u sve većem i većem broju.

 Ovdje su fantastični trikovi kako ih se riješiti zauvijek. Pauci Orasi pomažu Starije žene tvrde da pauci jednostavno mrze miris kestena i neće ući u kuću oko koje su poslagani. Živite li u stanu, rasporedite ih po prostoriji. Postoje i vjerovanja da isti učinak imaju i orasi. Nema pouzdanih dokaza za ovo, ali narodna praksa često se pokaže uspješnom. Dakle, nije loše pokušati. Napravite sprej od eteričnog ulja ili octa Ulje eukaliptus, čajevca ili metvice zadržat će pauke izvan kuće. Stavite u posudicu sa sprejem vodu i 10 do 15 kapi eteričnog ulja te promućkajte. Prskajte oko prozora i vrata.

 Sličan učinak ima i ocat. Ipak, sa sprejem nemojte pretjerivati jer bi miris, osim pauka, mogao rastjerati i vaše prijatelje. Poslažite citruse po cijeloj kući Pauci jednostavno ne mogu smisliti citrusne mirise pa će vam limun, naranča ili, recimo, grejp pomoći. Stavite u nekoliko dijelova kuće komadiće citrusa i mijenjajte ih svakih nekoliko dana jer miris vremenom ishlapi. Cedar i duhan pomažu Iako duhan tjera pauke, rijetki će ga zbog toga razasuti po kući, posebno u doba sve skupljih cigareta. Otjerat će ih i miris cedrovine pa ako imate priliku, donesite komad tog drveta kući. Držite dom čistim Pauci se vole skrivati ​​u tamnim i zapuštenim mjestima, a ostaci hrane privlače insekte pa tako i pauke. Češčim usisavanjem i brisanjem prašine, osim što ćete ukloniti ono što privlači insekte koje pauci rado jedu, uništit ćete im i mreže. Osim toga, usisat ćete i njihova jajašca pa će ih biti manje.

Nabavite nojevo jaje Pauci ne vole specifičan miris ljuske nojevog jajeta pa ne žele biti u istoj prostoriji s njime. Najprije se pomoću dvije rupe, gore i dolje na jajetu, iscijedi sadržaj, a potom se kroz iste rupe provuče vrpca koja će ga držati na plafonu, lusteru ili zidu. Ovaj način obrane od pauka dolazi iz Turske, a ovu metodu prakticiraju i u Aja Sofiji u Istanbulu. Mravi Cimet pomaže Miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svojeg puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca. Prirodni sprej koji mrze Pomiješajte vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo samljevenog lovora, paprene metvice ili klinčića. Dobro promućkajte pa smjesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi. Sok od limuna ne vole Iscijedite limun pa sok nanesite na kritične točke. Mravi miris limuna ne podnose pa bježe od njega.

Kora od krastavca To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdje se skupljaju – pobjeći će. Ne vole ni miris lovora Stavite listiće lovora po kutovima doma gdje se sakupljaju mravi. Ocat je čudotvoran Možete ga koristiti na više načina – nanositi direktno na površine gdje ima mrava ili napraviti smjesu octa i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze. Soda bikarbona i šećer u prahu Ova dva sastojka potrebno je pomiješati u jednakim omjerima pa staviti na mjesta kojima vladaju mravi. Otjerat će ih kava Miris kave će ih natjerati da promijene stanište. Sve što trebate napraviti je staviti mljevenu kavu na mjesta odakle izlaze.

 Izvor: 24sata




OVAKO sam za 6 dana izbacio KAMEN IZ BUBREGA! (RECEPT)





Ovo je jedan zaista fantastičan prirodni recept, koji nevjerovatno efikasno izbacuje kamen iz bubrega. Samo pazite da kamen nije prevelik jer će napraviti štetu kad krene da izlazi. Na prirodan način za samo šest dana izbacite kamen iz bubrega, ali i ostatke peska, dakle, pročistite bubrege od taloga.

Jedan čovek je na društvenim mrežama podelio svoje iskustvo s ovim receptom: Ja sam izbacio kamen iz bubrega malo veći od pšeničnog zrna na sledeći način, vrlo prosto: – 100 militara limunovog soka – 100 mlilitara maslinovog ulja (ekstradevičansko) – 100 mlilitara piva Sve sipati u flašu i piti ujutru na prazan stomak po 50 mililitara.

Prvo promućkajte flašu pre upotrebe, za šest dana kamen kreće a pesak za tri do četiri dana! Mnogi kojima smo ovo preporučili, probali su i bilo je uspešno – podelio je zadovoljni čitalac svoje iskustvo.

 Napomena: limunov sok obavezno mora da bude od ceđenog limuna, a treba i obratiti pažnju na veličinu kamena, jer ako je veći od 15 mm, ovaj recept će ga pokrenuti, a onda može napraviti štetu prilikom izbacivanja kroz uske kanaliće.

Izvor:telegraf.rs




Imam 50 godina i ovo piće mi je pomoglo OTKLONITI bol koljenu i zglobovima za samo 5 DANA!





Ovaj nevjerovatni smoothie sadrži velike količine zdravih hranjivih tvari i spojeva, koji imaju jaka anti-upalna svojstva koja mogu olakšati bol u zglobovima.


On također sadrži velike količine vitamina C, bromelain, silicij i magnezij. Na vama je samo da pratite jednostavna uputstva.

Trebat će vam sljedeći sastojci:



– 1 šolja (250 ml) vode
– 7 gr cimeta
– dvije šolje komadića ananasa
– 1 šolja instant zobenih pahuljica
– 1 šoljica prirodnog soka od narandže
– 40 gr lomljenog badema
– 40 gr sirovog meda

Uputstvo:

Prvo morate kuhati instant zobene pahuljice, kao i obično. Samo dodajte tople vode i pustite da se ohladi malo. Zatim, trebate dodati sok od ananasa. Možete staviti med, cimet, vodu i bademe, i sok od narandže.

Izvor: prirodnilijek


Korisni savjeti za sve ljubitelje sobnih biljaka!!!





Želite li da vaše sobne biljke cvjetaju često i bogato? Poslušajte savjete iskusnih cvjećara.


Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvijetnu baštu na svom prozoru, piše uspesnazena.com! Tajna bogatog sobnog vrta je jednostavna: da biljke cvjetaju još ljepše i bujnije, treba ih dobro prihranjivati.

Kako pravilno pripremiti rastvor za prihranu biljaka:

1. Praktično, sve biljke vole šećer (a kaktusima je to omiljen slatkiš). Može se, prije zalivanja, zemlja u saksiji posuti 1 kafenom kašikom šećera, ili napojiti biljku slatkom vodicom (1 kafena kašika šećera na 1 čašu vode).

Fikuse možete jednom mjesečno zalivati zaslađenom vodom. Na 1 litar vode uzima se 1 kafena kašika šećera. Listovi fikusa mogu se brisati mlijekom.

To će doprineti sjaju i ljepoti biljke. Mlijeko je, inače, veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricem mlijeko, direktno u stablo biljke.

2. Odličan efekat na biljke daje prihranjivanje ricinusovim uljem.

U litru vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati 1 kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte.

Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo korijene biljaka. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalivamo cvijeće.

Ako biljka cvjeta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cvjeta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mjesečno.



3. Postoji jedan Čudo-rastvor za najbeznadežnije cvijeće.

Sve, što je potrebno za ovaj rastvor, jeste voda i ljuske od jaja. Ljuske od jaja prelivaju se vodom, i ostavljaju 5-7 dana na sobnoj temperaturi. S vremena na vrijme, treba promješati. Nakon toga, ovim rastvorom zalivajte cvijeće.

4. Imunitet sobnih biljaka odlično pojačava prskanje rastvorom aspirina(andola).

Jednu tabletu od 300 mg treba rastvoriti u 1 l vode. Nakon toga, biljke prskati raspršivačem.

5. Biljke možete zalivati sljedećim rastvorom:

Uzmimo korice nara, ili bilo kojih citrusa, i prelivamo vodom. Ostavljamo da prenoći. To je sve! Hranljivi rastvor za zalivanje biljaka je spreman.

Ako ste primjetili da vaše biljke počinju da venu iz neobjašnjivih razloga – uzrok mogu biti sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom. U ovom slučaju, biće od koristi sljedeći trik: Za njegovu realizaciju biće potrebno samo nekoliko običnih šibica.

Jednostavno, zabodite ih glavicama u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cvijeće. Nakon 2 dana, zamjenite šibice novim, a nakon još 2 dana mušice će nestati.

Od sada ne morate zalivati sobne biljke insekticidima. Fosfor i sumpor, koji se sadrže u sastavu smjese glave šibica, prodiru u zemljište i pouzdano oslobađaju biljku od nezvanih gostiju.

Da biste sprečili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će uništiti sve spore gljiva.

Izvor: uspesnazena


Šipak (nar) čisti čovjekovo tijelo od mržnje





Šipak (nar) ne samo da je zdrav nego ima i svoju simboliku. Naučnici smatraju da, zajedno sa maslinom, grožđem, smokvama i datulama, spada među prvih pet kultiviranih plodova.


Nar potječe iz daleke nam Perzije, te se povezuje sa istočnjačkim kulturama i religijama već desetljećima. U Starom zavjetu se spominje kao drvo koje je cvalo u vrtu Adama i Eve. Svoje mjesto nalazi u brojnim mitovima i umjetničkim djelima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do Shakespearea.

Njegova unutrašnjost je puna jestivih sjemenki, a svaka se nalazi u prozirnoj “vrećici” koje međusobno razdvaja gorki odsjek.

Radi svojih zrna, ovo voće nosi naziv “zrnasta jabuka”. Zrna su vrlo nježne građe i blago kiselog okusa. Jesti nar nije jednostavna stvar, budući da se svako zrno mora pojedinačno odvajati.

Možda upravo zbog truda koji je potreban da se uloži, da bismo osjetili koristi nara, u monoteističkim religijama predstavlja ujedinjenost individua oko jedne vjere.

Kroz historiju se koristio za liječenje raznih bolesti. Kao protuupalno sredstvo, antihelmintik (protiv crijevnih glista), protiv kašlja, za liječenje dizenterije i kronične dijareje, za jačanje kapilara, kao pomoć u prevenciji ateroskleroze, astme, upale krajnika i bronhitisa.

Nar je odnedavna u žarištu velike medijske pozornosti zahvaljujući značajnom sadržaju fitokemikalija (tanini, katehini, antocijanidini i dr.) koje pokazuju snažno antioksidativno djelovanje.



Iz tog razloga je čak prozvan “super voćem”.

Iako su ispitivanja o ljekovitim svojstvima nara tek na početku i oprezno se iznose konkretni zaključci, dosadašnji rezultati vrlo su obećavajući. Naučnici provode kliničke studije kojima žele pokazati kako ljekoviti sastojci nara djeluju na vrlo ozbiljne bolesti kardiovaskularnog sustava, leukemiju i razne oblike raka.

Jedna studija objavljena 2000. g. u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da se konzumiranjem nara znatno pojačava udio antioksidanata u tijelu što je rezultiralo smanjenjem oksidacije LDL kolesterola u krvi.

Istraživanja su išla i u smjeru ispitivanja utjecaja nara na snižavanje krvnog tlaka. Rezultati su pokazali da se nakon konzumacije 50 ml soka kroz godinu dana snizio sistolički, ali nije bilo utjecaja na dijastolički tlak.

Osim toga potencijalno doprinosi smanjenju nakupljanja masti u arterijama koja dovodi do otvrdnjavanja krvnih žila. Nadalje, preliminarni rezultati pokazali su da može u određenom postotku inhibirati djelovanje virusa.

Ekstrakt nara pokazao je i učinkovitu zaštitu zuba i desni.

Izvor: aura.ba/Akos.bA


Nemojte raditi greške: Kako pravilno uzimati kurkumu?





Kurkuma je postala broj 1 svih zdravih biljaka na svijetu! Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće!


Kurkuma sadrži kurkumin, identificiran kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih djelatnosti, a uključuje antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume!

Ali morate osigurati da moćnu kurkumu vaše tijelo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.

Kao prvo, nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu (malo pakovanje je oko 18 kn), lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svježim korijenom kojeg se u zadnje vrijeme može kupiti u bio trgovinama. On sliči đumbiru (đinđeru) i slično se i priprema (ista biljna porodica).

Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinirati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari!

Priprema se najčešće s organskim djevičanskim uljem kokosa ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g (zbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati.

Dakle, otprilike 1 žličica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta tjedno.

Starije osobe i djeca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 čajne žličice) jednom tjedno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavjetujte se s liječnikom.

Važno:

Kombinirajte kurkumu i crni papar kako bi maksimizirali svoj učinak. Kada se ovo uzme zajedno, papar povećava bioraspoloživost kurkume od 2000%!!!

Nikad ne uzimati na prazan želudac.

Ako se borite s žučnim kamencem, konzultirajte svog liječnika prije nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje)

Nemojte je kombinirati s lijekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma također razrjeđuje krv.

Koji je najbolji oblik konzumiranja?

Većina ljudi je dodaje u šalicu toplog mlijeka.

Također poznati recept je onaj dr C. Anderson: Pomiješajte 1/4 čajne žličice kurkume s 1/2 čajne žličice maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat svježeg samljevenog crnog papra.



Ta tri sastojka pomiješajte u šalici. Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali ju i dodavati raznim jelima, juhama i salatama.

Samo pripazite da ako ih koristite u kuhanim jelima, da ove sastojke ne prokuhate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomiješajte ih s malo vode.

Možete od meda i kurkume napraviti Zlatni med iznimnih zdravstvenih svojstava- recept.

Popularan je i čaj od kurkume:

– 1 šalica tople (ne vruće) vode
– ¼ čajne žličice kurkume
– Sok od pola limuna
– Prstihvat cimeta (proizvoljno)
– 1/8 čajna žličica meda
– žličica kokosovog ulja

Priprema:

Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, žličicu kokosovog ulja i dobro promiješajte.

Kurkuma će se smjestiti dnu šalice, tako da i dalje nastavite miješati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume.

Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Ako ste bolesni ili želite maksimalan učinak kurkume, možete kupiti i preparat Kurkumin, izdvojeni aktivni sastojak kurkume (kapsule u trgovinama zdrave hrane – oko 200 kn). On je iznimno jak i posavjetujte se sa stručnjakom prije njegova uzimanja.

Dodavanje kurkume kod kuhanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lijepu žutu boju, a nema okus koji skroz preuzima aromu jela.

Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 žličice kurkume.

Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.

Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.

Ako vam uopće ne odgovara okus kurkume, možete je konzumirati i u obliku kapsula. Kupite prazne kapsule u ljekarni i sami ih punite prahom kurkume te popijte 2-3 kapsule dnevno uz obrok.

Ako ste vegetarijanac, tražite kapsule bez želatine. Jako praktičan način uzimanja kurkume!

Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama na tamnom, suhom mjestu (ne u hladnjaku), iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu.

Izvor: atma


SMANJITE ŠEĆER U KRVI-bez lijekova! Efikasno ćete dovesti u red dijabetes za samo mjesec dana





Priroda donosi mnogo načina kako se boriti s ovom bolešću, a jedan od njih leži u bobičastom voću – borovnicama, odnosno njihovim grančicama.


Dijabetes je takozvani “tihi ubojica” jer njegove simptome nerijetko podrazumijevamo pod to da nije riječ ni o čemu ozbiljnom.

Naime, u dijabetesu se visoka glukoza u krvi ponaša kao otrov, a često je prati i povišen krvni tlak i povišena razina lipida u krvi.Grančice borovnice, otkinute zajedno sa lišćem su efikasno sredstvo za smanjenje šećera u krvi.

Šećerna bolest, dijabetes, očituje se simptomima poput ovih:



– Snažna žeđ ili suha usta
– Učestala potreba za uriniranjem
– Izrazita želja za hranom
– Neobjašnjivo mršavljenje (iako normalno jedete)
– Slabost i umor
– Učestale infekcije (kod žena gljivice na genitalnom području)
– Ogrebotinama po tijelu treba dugo vremena da zacijele
– Zamagljen vid

Priroda donosi mnogo načina kako se boriti s ovom bolešću, a jedan od njih leži u bobičastom voću – borovnicama, odnosno njihovim grančicama.

Prema narodnoj medicini, recept koji donosimo smanjuje razinu šećera u krvi kroz mjesec dana. Potrebno je jednu žlicu usitnjenih grančica borovnice staviti u posudu te ih preliti čašom kipuće vode i kuhati tako deset minuta.

Tako pripremljen čaj potrebno je ostaviti da odstoji sat vremena u otklopljenoj posudi. Procijeđeni čaj treba popiti u malim gutljajima kroz dan i takav postupak ponavljati mjesec dana.

Izvor: dnevno


Sok ove biljke liječi reumu iznutra, kao i visok pritisak i bolesti bubrega





Ova biljka je nevjerovatno dobara u lijеčеnju аstmе i rеumаtizmа, mоžе pоbоlјšаti cirkulаciјu i prоbаvu.


Svi dijеlоvi cеlеra su zdrаvi i mоgu sе kоristiti, оd kоrijеnа dо listоvа. Оn је bоgаt mаgnеziјumоm, vitаminоm K, vlаknimа, а zbоg vеlike količine vitаminа C mоžе uspjеšnо izliječiti grip i simptome prehlade.

Prеpоručuје sе dа pravite supu оd cеlеrа i rеdоvnо je jedete dоk imаtе grip ili prehladu.

Cеlеr stimulišе razmenu supstаnci u cijеlоm tijеlu. Таkоđе, оn је prеpun ulја, vitаminа i minеrаlа. Kоrijеn sаdrži ulје, šеćеr, pеntоsаn, mаsti, аspаrаgin, tirоzin i tаkо dаlје.

Zbоg svоg diuretičkog uticaja cеlеr mоžе dа sе kоristi zа lijеčеnjе rеumаtizmа, gihtа, bоla u zglоbоvimа, bubrеgа i mоkrаćnih kanala, kаmеna i pijеska u bešici, iritаciјe urinаrnоg trаktа, cеlulitа i gојаznosti, аstmе, iritаciјe plućа, nеrvnih оbоlјеnjа.



Оsim tоgа, izbacuje višаk tеčnоsti iz organizma i shоdnо tоme је koristan za kаrdiоvаskulаrna оbоlјеnjа.

Cеlеr rеgulišе visоk krvni pritisаk i mоžе uklоniti tоksinе iz tеlа. Odličan je zа јеtru i oboljenja žuči. Zаtо štо mоžе dа rеgulišе krvni pritisаk tаkоđе sе prеpоručuје оsоbаmа kоје pаtе оd dijabetesa.

Dаklе, gеnеrаlnо glеdаnо, cеlеr uspješno liječi аstmu, rеumu i bоlеsti bubrеgа. Smiruje nеrvni sistеm, povećava cirkulаciјu i čisti urеtru. Takođe pоbоlјšаvа rеzultаtе tеstа krvi.

Sok od celera – priprema:

Potrebno je očistiti, oljuštiti i izrendati koren jednog celera, 3 šargarepe, cveklu i jednu bijelu mrkvu. Dodati 2 l ključale vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru procijediti i piti sok na prazan stomak, kako bi najefikasnije postigao svoje ljekovito dejstvo.

Izvor: webtribune


Britanski kardiolog šokirao javnost: Masti čuvaju zdravlje, goji nas samo ovo!





Bezbroj puta smo do sada čuli da su masti štetne za zdravlje, jer začepljuju arterije, povećavaju rizik od bolesti srca, uzrokuju gojaznost…



Ali, britanski kardiolog dr Asim Malhotra tvrdi upravo suprotno. I daleko od toga da je jedini!

Naime, nova istraživanja pokazuju da je neprijatelj broj jedan vašeg tela -šećer. Osim toga, dr Malhotra tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje i da postoje brojni dokazi koji pokazuju da masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, nego ishrana koja uključuje punomasne mlečne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Dr Malhotra ohrabruje svoje pacijente da jedu masti, ali da izbegavaju “lajt” proizvode.

“Savetujem im da jedu punomasne proizvode i namirnice koje sadrže zasićene masti. Kada im još napomenem da se drže podalje od svega što navodno snižava holesterol, gledaju me otvorenih usta”, kaže kardiolog.

On je objasnio i da svi proizvodi koji navodno snižavaju holesterol povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu (glavni) krivac za gojaznost.

“Izbegavao sam punomasne proizvode, trenirao, ali sam ipak imao salo na stomaku. Tada sam počeo da istražujem uticaj masti na zdravlje”, kaže doktor.



Dr Malhotra tvrdi da je najveća opasnost po zdravlje šećer, a sa njime se slaže i profesor pedijatar dr Robert Lustig. I on je proučavao uticaj masti i šećera na gojaznost kod dece i zaključio da bi proizvodi koji sadrže šećer morali da imaju istaknuta upozorenja, kao što to imaju cigarete ili neka alkoholna pića.

Sve je više stručnjaka koji smatraju da glavni krivac za prekomernu težinu i čitav niz povezanih bolesti nisu masti, nego šećer.

“Ne gojite se od masti, baš kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete”, ističe kardiolog, a doktor Gari Tobs upozorava da debljina nema veze s brojem kalorija, nego sa onim što jedemo.

U prilog tome govori i činjenica da se oko 23 odsto populacije u Švedskoj pridržava režima ishrane koji podrazumeva punomasne proizvode i što manje ugljenih hidrata.

Švedski stručnjak dr Andreas Enfeldt, koji je osmislio program ishrane sa manje ugljenih hidrata a više masti, ističe da mnogi misle da je njegov režim ishrane “tempirana bomba”, ali dok je svugde u svetu sve više gojaznih, činjenica je da se broj ljudi sa prekomernom težinom u Švedskoj postupno smanjuje.

Istraživanja Švedskog zdravstvenog veća pokazala su da je upravo ovakav režim ishrane najbolji, ne samo za skidanje kilograma, nego i za smanjivanje rizika od kardiovaskilarnih bolesti kod gojaznih ljudi.

Osim toga, dva istraživanja koje je 2014. godine proveo Savez za medicinska istraživanja na Univerzitetu Kembridž, pokazala su da zasićene masti iz mlečnih proizvoda, ako se konzumiraju umereno, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Izvor: net.hr


ŽENE, JEDITE ŠTO VIŠE KIKIRIKIJA: Spriječava ozbiljne bolesti





Kikiriki je porijeklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao sočivo, pasulj ili soja. On ne samo da je odličnog ukusa, već je bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima.



Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da se pretjeruje.

Ovih 12 svojstava kikirikija mogu se svrstati u koristi koje ima ovaj plod– od zdravlja do ljepote.

Dobar je za zdravlje srca

Među koristima koje ima kikiriki za zdravlje čovjeka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou monone zasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki mogu održavati ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

Jača energiju

Jedna od najprimjetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čovjeka je unapređenje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

Pomaže kod mršavljenja

Kikiriki je proučavan u pogledu održavanja težine. Zbog toga što ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na rast kilograma, pa zbog toga konzumiranje ove mahunarke pomoći će održavanju vitalnosti i spriječiće gojaznost.

Bori se protiv raka

Polifenolni antioksidanti prisutni u kikirikiju korisni su za prevenciju raka želuca, jer pomaže u smanjenju produkcije kancerogenih nitrozamina.

S druge strane, mahunarke poput kikirikija imaju visok sadržaj betasitosterola, koji predstavlja zaštitu protiv raka uz prirodno spriječavanje rasta tumora. Na ovaj način, svi oni koji jedu kikiriki najmanje dva puta nedeljno mogu da smanje rizik od raka debelog crijeva za 27­58 odsto.

Spriječava kamenje užuči

Procjenjuje se da kamen u žuči pogađa između 10 i 25 odsto odraslih u svijetu. Česta konzumacija kikirikija može značajno da smanji rizik od kamena u žuči. Prema studijama, samo 30 grama kikirikija dnevno može pomoći da se umanji rizik od ove pojave čak i do 25 odsto.



Poboljšava pamćenje

Kikiriki se često naziva “hranom za mozak“, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadrži flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.

Bori se protiv depresije

Serotonin je hemikalija koja je važna mozgu i koja pomaže u regulisanju raspoloženja. Neadekvatno lučenje ove hemikalije rezultira depresijom. Srećom, aminokiselina triptofan u kikirikiju može da pomogne oslobađanju serotonina, pa je zbog toga kikiriki sposoban da pobijedi depresiju.

Podržava trudnoću i štiti plod

Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline prije i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme.

Konzumiranje kikirikija tokom trudnoće takođe smanjuje i rizik od nekih uobičajenih alergijskih bolesti kao što je astma kod djece.

Spriječava Alchajmerovu bolest

Mnoge studije su pokazale da konzumiranje namirnica koje su bogate niacinom kao što je to kikiriki, može smanjiti rizik od pojave Alchajmerove bolesti za oko 70 odsto. Samo četvrtina šolje ovog ploda predstavlja četvrtinu dnevnog unosa niacina.

Pruža blistavu i zategnutu kožu

Sastojci u kikirikiju održavaju kožu sjajnom i blistavom. Osim toga, dijetetska vlakana u ovoj biljci pomažu da se organizam oslobodi viška toksina, čime koža postaje besprekorno meka i sjajna. S druge strane, kikiriki sa svojim sadržajem magnezijuma u sebi može da smiri nerve, krvne sudove i mišiće da bi ubrzao protok krvi u kožu.

Spriječava gubitak kose

Među koristima koje kikiriki ima za ljepotu nalazi se prevencija od gubitka kose. Zahvaljujući vitaminu C koji je koristan u povećanju proizvodnje kolagena, kikiriki može spriječiti gubitak kose. Isto tako, Largininu kikirikiju je sastojak koji se koristi u mnogim tretmanima liječenja ćelavosti dok omega 3 masne kiseline mogu ojačati folikule dlake i sveukupni rast kose.

Spriječava bore i starenje

Prijevremeni znaci starenja, kao što su promjena boje, bore i smanjena elastičnost kože, spadaju u jednu od najvećih kozmetičkih briga. Nasreću, kikiriki ima značajnu količinu vitamina C koji je neophodan za proizvodnju kolagena. U suštini, kolagen je važan da se zdravima održe tetive, hrskavice i koža. Dakle, jedenje kikirikija poboljšava čvrstinu kože, kao i njenu elastičnost i svježinu

Izvor: stil


Ova žena mi je pomogla da stanem na noge – što pre nije bilo moguće od bolova – RECEPT





Patim od artritisa i stalno se suočavam sa bolovima u zglobovima koji me ponekad sprečavaju čak i da ustanem iz kreveta.



Jedna žena mi je rekla za recepte koje je uglavnom držala u tajnosti ali je sad napravila izuzetak.

Recept:

– 1 patlidžan srednje veličine
– 1 litar vode

Operite patlidžan, isecite ga na kolutove i stavite u ključalu vodu. Isključite šporet i ostavite tako dok se voda ne ohladi i zatim odvojite 760ml te tečnosti i stavite je u frižider.

Ova mešavina je za unutrašnju upotrebu, odnosno za piće.



Za eksternu upotrebu uradite sledeće:

U 250ml tečnosti koju ste prethodno sačuvali dodajte 50ml maslinovog ulja i tu mešavinu stavite u frižider.

Način korišćenja:

– 250ml popijte ujutru i nanesite još na bolno mesto

– još po 250ml ispijte pre ručka i pre večere

Nakon deset dana korišćenja ovog prirodnog leka, neće nestati samo bol već i sam uzrok bola.

Izvor: Webtribune.rs


Ovo može izlečiti vaše bubrege, pankreas i jetru samo jednim korišćenjem: Ne postoji lek koji se može porediti sa ovim





Lek koji može izlečiti bubrege, pankreas i jetru je ništa manje ni više nego začin koji se veoma često upotrebljava u kuhinji.



Ovaj začin je glavni sastojak u mnogim jelima. U pitanju je korijander, on je odličan za lečenje mnogih bolesti a ima i nepogrešivu aromu.

On se, pak, uvek vezuje za kuvanje jer se često koristi prilikom pripreme mesa i supa. Ovde međutim možete videti kako da ga upotrebite za recept koji će izlečiti mnoge bolesti vašeg tela, zaista je jednostavan za pravljenje, te ćete se pokajati ako ne isprobate.

Korijander sadrži veliku količinu ulja koja su odlična za probavni sistem. Na ovaj način korijander smanjuje nivo kiseline koju proizvodi hrana a koja ima velik uticaj na telo. Korijander takođe sadrži dosta hranljivih materija, minerala i vitamina A,K,B,C,E.

Najznačajnije prednosti korijandera:

Predstavlja odličan diuretik. Služi svrsi prilikom rešavanja bilo kog problema sa bubrezima, poput kamena u bubregu. Stimuliše rad jetre i pospešuje probavni proces.

Leči dijareju pošto je odličan za eliminisanje bakterija i infekcija. Eliminiše masti koje su nakupljene u telu. Snižava holesterol.

Leči čireve na i u ustima jer ima antimikrobno i antiseptičko dejstvo. Smanjuje nivo šećera u krvi. Eliminiše konjuktivitis.



Poboljšava vid i sprečava očna oboljenja, što se može učiniti ispiranjem očiju vodom sa korijanderom.

Sastojci

– 1 manja glavica belog luka
– 1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
– 1 čaša lišća svežeg korijandera
– 2 kašike soka limuna
– 6 kašika maslinovog ulja
– morska so

Priprema

Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite, dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode.

Sada kada znate možete početi da primenjujete ovaj začin češće.

Sadržaj ovog članka, uključujući lekarska mišljenja i bilo koju informaciju vezanu za zdravlje služi isključivo za informisanje i ne treba se smatrati za specifičnu dijagnozu ili plan lečenja od strane bilo kog pojedinca.

Korišćenje ovog sajta i ovog članka ne stvara odnos doktor-pacijent. Uvek potražite direktan savet sopstvenog doktora u vezi sa bilo kojim pitanjima ili problemima koji se tiču vašeg ili tuđeg zdravlja.

Izvor: Webtribune.rs


UZ POMOĆ OVOG JEDNOSTAVNOG TRIKA IMAĆETE NAJLEPŠE CVEĆE U KOMŠILUKU!





Saznajte još jedan trik da vaše biljke cvetaju dugo i bogato.
U toku leta muškatle vole sveže vazduh, te ih iznesite na terasu, ili u baštu. U prvo vreme, sa promenom mesta boravka kod muškatli može opadati lišće, i cveće će malo „bolovati“.
Ali posle će vas obradovati cvetanjem. Odlična prihrana za muškatle je rastvor vode i joda: Potrebno je 1 kap povidon joda dodati u 1 litar vode, i sa 50 ml ovog rastvora politi po unutrašnjim zidovima saksije.

Nemojte preterati, da ne spalite koren. Nakon takvog zalivanja, muškatle će neprestano bujno cvetati.




Ovaj lijek će vas riješiti vaših NAOČALA ZAUVIJEK poslije samo mjesec korištenja!





Mnogi ljudi su upoznati sa koristima od peršuna koji je izuzetno ljekovita biljka. Vrlo povoljna za cijelo tijelo a posebno za oči.
oci-naocale
Peršun ima svojstva antiseptika i stimulansa. Preporučuje se u prehrani trudnica i ljudi koji pate od dijabetesa, jer služi za normalizaciju šećera u krvi. Također se koristi za normalizaciju menstrualnog ciklusa i smanjivanja bola.
Ovo je recept koji pomaže u normaliziranju vašeg vida i pomoći će vam da izgubite i do dvije dipoptrije za samo jedan mjesec.
Uzmite peršun i nasjeckajte ga. Izmiješati u lonac s jogurtom. Potrebno je da se smjesa uzima tijekom cijelog dana. Koristiti jedan mjesec neprekidno. Tada možete osjetiti promjenu, vaš vid će biti bolji. Ali, pozitivni učinci se neće zaustaviti tu.

Svježe lišće koprive se doda u smjesu nakon 30 dana, a potrošnja se nastavi još mjesec dana.

Osjećat ćete se super nakon 2 mjeseca i čak možete reći zbogom naočalama. Ne zaboravite podijeliti ovaj članak sa svojom obitelji i prijateljima, može biti od koristi.




Izvor: narodnamedicina

Želite privući dosta novca u kuću? Uradite ovo!





Najpoznatiji feng šui iscjelitelji kažu kako će vam upravo ovo donijeti pozitivnu vibraciju,ali i bogatstvo u kuću. Vjeruje se kako prisustvo ove biljke u kući i to na određen način privlači novac kao magnet.

Ime biljke je krasula

Ne zahtjeva mnog pažnje niti veliku saksiju,ali ako obezbjedimo malo veću saksiju, ona će rasti kao luda.

Prema takozvanoj staroj kineskoj tehnici , ovu biljku trebate postaviti bavezno sa desne strane ulaza u kuću i u sjevernom dijelu kuće.

Ova biljka navodno posjeduje ulja koja su eterična i koja povećavaju mentalnu ali i fizičku pozitivnost čovjeka i potiču njegove psihičke i fizičke sposobnosti.




Izvor: narodnamedicina

OVAJ RUSKI LIJEK JE TOLIKO NEVJEROVATAN DA ĆE TE ZABORAVITI DA IMATE PROBLEME SA KIČMOM!





Riješite probleme sa kičmom uz pomoć rukse medicine. Ruska medicina je na široko poznata po svim sovjim receptima, koji su jako efikasni i laki za pravljenje.

Ukoliko naprvaite ovo ulje i budete ga upotrebljavali na ispravan način, vi će te u potpunosit zaboraviti da imate kičmu.

Sastocji koji će vam biti potrebni za pravljenje ove čudotvorne mješavine, tačnije ulja, su sljedeći lako dostupni:

– 350 grama bijelog luka

– 1 litar kvalitetnog nerafiniranog maslinovog ili suncokretovog ulja

Priprema je voema jendostavna i laka:

Sve pto će biti potrebno jeste da u jendu teglu uabcite nasjeckan bijeli luk, a zatim da prelijete sa litrom maslinovog ili suncokreotvog ulja. Ostavite na sobnoj temoeraturi da stoji dvije sedmice uz povremeno mučkanje. Nakon dvije sedmice, procijediti kroz tri sloja gaze ovo ulje.

Sa dobivenim uljem masirajte bolna mjesta kad god ste u prilici da to uradite i vaša kičma će vas prestati boliti u veoma kraktom vremenskom periodu.




Izvor: http://www.zivjeti-zdravo.com

“MAGIČNA SJEMENKA” KOJA LIJEČI RAK DEBELOG CRIJEVA : ČINI ČUDA UNUTAR NAŠEG ORGANIZMA!





Iako ste tek odnedavno čuli za njega ono postoji već nekoliko hiljada godina.
Sjeme je zbog svoje vrijednosti čak korišćeno i kao valuta.
Chia Sjeme sadrži omega masti, proteine, antioksidanate i dijetalna vlakana. Ima blagu aromu oraha, a pošto upijaju tečnost, idealno je za hidrataciju i osećaj sitosti koji će trajati satima!



Maje i Inke su se s poštovanjem odnosile prema ovom malom ali hranljiviom sjemenu. Zapravo ‘ Chia ‘ je riječ Maja koja znači „snaga“ . Naći ćete mnogo snage u Chia sjemenkama , koje sadrže pregršt hranljivih materija.
Chia Sjeme je odličan izvor zdravih esencijalnih masnih kiselina – sadrži osam puta više omega- 3 masnih kiselina od lososa! Chia sjeme sadrži i Omega 6 masne kiseline, antioksidante (samo jedan gram Chia sjemena bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svježih borovnica) i proteine koji su i te kako bitni za Vaše zdravlje.
Studije su pokazale da konzumiranje chia sjemena takođe utiče na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je chia veliki izvor proteina (20%).
Chia sjemenke su takođe izvor najlakše svarljivih biljnih proteina, odličan su izvor dijetalnih vlakana, bogate su vitamina, mineralima , aminokiselinama, i antioksidantima. Chia sjeme je odlično za regeneraciju kože, ali i sagorijevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje.
Nutricionisti se slažu da je chia sjeme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osjećate slabo, bez energije, jer utuče na rad mišića i oslobađa energiju u vašem tijelu pa ga često koriste sportisti. Ovo sjeme sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad crijeva.
Dijeta, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog sjemena se pokazala sjajnom u liječenju raka debelog crijeva, kao i prevencija od raka.
Chia ima superiornu sposobnosti hidratacije, proteine i vlakna koji ce održati osećaj sitosti i zadovoljstva organizma satima . Konzumiranje chia sjemenki utiče na smanjenje apetita, ubrzava rad metabolizma, i aktivira glukogen koji je i te kako bitan za sagorijevanje masti.
KAKO KORISTITI OVU MAGIČNU SJEMENKU?



Sjemenke se odlično mogu upotrijebiti pri pripremi zdravog ručka ili užine.
Dodajte ih u salatu kako bi povisili unos bjelančevina. U žitarice kao što su smeđa riža, quinoa, amarant ili proso, dodajte chia sjemenke na kraju kuhanja i dobro promiješajte. Koristite ih u juhama, mesnim okruglicama ili kao smjesu za pohanje piletine i ribe – umjesto krušnih mrvica.
Za desert tu je puding od chia sjemenki.
Pomiješajte sjemenke s kokosovim ili bademovim mlijekom pa dodajte nešto od predloženog: sušeni kokos, borovnice, orahe, malinu, mljeveni badem, kakao, naribanu jabuku, mljeveni pistacio, šipak ili brusnicu.
Napravite svoj vlastiti miks koji zajedno sa smjesom ostavite u hladnjaku 10 minuta i zapamtite, na koji god način odlučite dodati chia sjemenke u vaše obroke, zasigurno će ih oplemeniti.



Izvor:http://www.narodnilijekovi.info

HLADNE SU VAM RUKE I STOPALA? OVO SU BOLESTI KOJE VAM MOŽDA PRETE





Hladni udovi mogu biti simptom četiri opake bolesti. Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena nego kod muškaraca. Nju izaziva proces kojim organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako vam se to često događa, može ukazivati na neke druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme.


Anemija
Ako se, osim hladnih ruku, javljaju i neki drugi simptomi poput umora, glavobolje i malaksalosti, proverite nivo gvožđa u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju.



Dijabetes
Hladnoća, kao i trnci u dlanovima i stopalima, mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok i nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Ako ste stalno žedni, mnogo jedete a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.
Štitna žlezda
Hipotireoidizam, ili usporen rad štitne žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često ga prate hladni ekstremiteti ili osećaj hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta, kao i slabo podnošenje visokih temperatura, jasni su simptomi ovog poremećaja.



Stres
Stres takođe može da bude uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije, piše „Magazin.hr”.



Izvor: dnevno

UZ POMOĆ OVOG SASTOJKA ZAŠTITITE SE OD VIRUSA I ANEMIJE





Ukoliko budete koristili ovaj vjerujte da ćete ove jeseni pucati od energije. Pravljenje smjese je jako jednostavan, a poboljšava mnoge stvari u vašem organizmu, a posebno tijelo brani od virusa i liječi anemiju.

Sve što će vam biti potrebno za pravljenje ove smjese su sljedeći sastojci:

– 200 ml soka od šargarepe

– 200 ml meda

– 2 limuna



– 200 g oraha

– 200 ml soka od cvekle

– 200 g suhog grožđa

Priprema se na sljedeći način:

Razrežite limun na pola, te izvadite sjemenke, a zatim samljeti, ali sa korom. U smjesu dodavati postepeno i ostale sastojke. Dobro izmiješati dok se smjesa ne sjedini, a zatim staviti u veću staklenu teglicu, jer ćete dobiti oko 1 kg smjese.




Izvor: mojrecept.info

Srce vam jako i ubrzano lupa? Evo kako ga usporiti u minuti bez lijekova





Često vam se događa da dobijete napad jako ubrzanog “lupanja” srca uslijed stresa ili bez vidljivog razloga? To je česta pojava koja se podjednako događa muškarcima i ženama u svim životnim dobima. Osjećaj je jako neprijatan i svi ga želimo što prije zaustaviti. Predložit ćemo vam tri jednostavna načina koja možete izvesti za manje od minute i pomoću kojih možete brzo djelovati na vaš puls i usporiti ga. 1. Metoda hladnom vodom Potrebna vam je jako hladna voda, što hladnija, po mogućnosti ledena. Sve što trebate uraditi kada vam je puls ubrzan jeste udahnuti duboko i uroniti lice u hladnu vodu i ostati tako što je duže moguće.
Ovaj postupak stimulira vaš živac vagus koji djeluje na usporavanje srčanog ritma. Kada držite lice u hladnoj vodi tijelo šalje signal usporavanja metabolizma poznat kao reflex ronjenja koji uzrokuje i brzo smanjenje broja otkucaja srca. To je isti reflex koji pomaže nekim ljudima da prežive dugi period vremena u hladnoj vodi tako što im se uspori tjelesni metabolizam. 2. Vrlo duboko disanje Udahnite jako duboko, do točke da niste u stanju dalje uzimati zrak. Nakon toga brzo izdahnite zrak iz pluća. Ponavljajte postupak dok god je potrebno. Nije dovoljno samo duboko disanje. Samo duboko disanje neće usporiti srce, potrebno je udisati do krajnjih granica pluća znatno više od samog dubokog disanja. Samo će takav način disanja djelovati na usporenje pulsa. 3. Valsalva manevar Udahnite srednje jako. Zatvorite nos i usta i pušite jako u sebe bez izbacivanja zraka kao da se naprežete na wc-u. Zadržite ovaj pritisak koliko možete izdržati. Nakon toga izdahnite zrak i opustite se. Možete osjetiti laganu vrtoglavicu od ovoga, ali to je normalno. Pokušajte svaku od ovih metoda po nekoliko puta prije nego pređete na sljedeću. Nakon nekog vremena sami ćete zaključiti koja vam najviše odgovara, pomaže i koliko brzo i učinkovito smirujete “lupanje” srca. Ipak ukoliko često imate epizode s ubrzanim otkucajima srca te one traju 20 ili više minuta, osjećate nesvjesticu, bolove i druge tegobe potražite medicinsku pomoć.




Izvor:dnevno.rs

Ovu biljku zovu UBICA OTROVA: Podmlađuje tijelo i čuva zdravlje





Sremuš je u narodu poznat i kao medveđi ili divlji luk, a nazivaju ga još i ubicom otrova. Od davnina se smatra izuzetno ljekovitom biljkom i jednom od najboljih za prečišćavanje krvi, jetre i sistema za varenje. Ima izuzeno jako dejstvo na crijevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože crijeva.

sremus-foto-cuvajsvojezdravlje

Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno djeluje na cio kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Djeluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od bijelog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom…

Čuveni njemački travar Johan Kincle posebno je isticao vrijednost sremuša, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Sremuš se može uzimati kao svježa salata u kombinaciji sa zelenom salatom, a može da se koristi i kao dodatak supama.

Listovi sremuša beru se dok biljka ne procvjeta, a lukovice skupljenje u ljetnjim i jesenjim mjesecima služe za spravljenje različitih ljekovitih preparata. Za potpuni oporavak organizma i zdrav izgled, potrebno je svakodnevno konzumiranje listova ove biljke u trajanju od dvije do tri nedelje.

TINKTURA PROTIV HIPERTENZIJE

Protiv zakrečenja krvnih sudova i visokog krvnog pritiska narodni ljekari preporučuju tinkturu od lukovica sremuša. Tinktura se sprema tako što se očisti 250 grama lukovica, i stavlja jedna po jedna u staklenu bocu, u koju je prethodno usuto tri do četiri prsta rakije komovice jačine 40 stepeni. Lukovice usput treba da se gnječe drvenom varjačom, a onda se dobijena kaša prebacuje u bocu od tamnog stakla, nalivajući ostatak rakije do jednog litra.

U flaši treba da ostane dovoljno mjesta za povremeno protresanje i mješanje štapićem. Nakon 14 dana boravka na sobnoj temperaturi proces je završen i tada sadržaj treba procediti kroz gazu, po mogućstvu čuvati u frižideru u zatvorenoj flaši. Preporučuje se uzimanje jedne kašičice (10 do 20 kapi) tinkture ujutru i uveče, pomješane sa pola čaše mlijeka ili jogurta. Ako se uzima mlijeko ono ne smije biti vruće.

HLJEB SREMUŠ

Pregršt fino sjeckanog sremuša staviti u činiju i pomješati sa 250 grama bijelog oštrog brašna. Dodati još toliko integralnog, kao i dvije kašičice soli i dvije kašike ulja. U šolju sa strane staviti 20 grama kvasca i jednu kašičicu šećera da ukisne, a onda kvasac dodati u brašno i zamjesiti. Ostaviti da naraste, a zatim tijesto premjesiti i prebaciti u pleh. Ostaviti još pola sata da naraste, a onda staviti u rernu i peći na 220 stepeni 30 minuta.




Izvor: novosti

Salata od maslačka protiv prolećnog umora





Salata od maslačka za šta je sve dobra
Salata od maslačka je prava prolećna blagodet, koju bi svako trebao imati na svojoj trpezi. Okrepiće umorni organizam, osnažiti telo i zaštitii ga od brojnih bolesti. List ove biljke visoko se cenio kao zdrava i okrepljujuća namirnica još od davnih vremena.

U Hercegovini se salata od sasvim mladog lišća i korena maslačka isečenog na tanke lističe davala slabovidim osobama. Čist sok koristio se za čišćenje od toksina i popravljanje krvne slike.

Maslačak salata nekad se nalazila u jelovnicima najprobirljivijih, ali i najsiromašnijih slojeva stanovništva. Popularna je i danas, naročito u francuskoj kuhinji, gde drži svoje zasluženo mesto. Kod nas se polako vraća na trpeze iako je bila prisutna vekovima unazad.

U ovom tekstu daćemo vam nekoliko predloga kako se pravi ukusna salata od maslačka. Recepti su odlični, ostanite sa nama..
Maslačak dragoceni dar iz prirode

Ovo skromna svuda prisutna biljka, na koju gotovo i ne obraćamo pažnju, izgleda nam isuviše poznato. Cvet joj je predivne žute boje, cveta od ranog proleća, te raduje mnoge svojom pojavom. Sa druge strane koren i listovi od kojih se priprema prolećna salata od maslačka imaju izvanredna lekovita svojstva.

Ova uporna i pre svega otporna biljčica svakog jutra ustaje u 6 sati. Tada lagano otvara svoj cvet i stoji na usluzi svim zainteresovanim insektima sve do podneva. Od tada pa do 15 h jedina briga joj je da ponovo složi i zatvori svoj cvetak. Nakon toga ponovo ide u san i dočekuje nov sunčev izlazak. Kada je vreme suviše hladno ili olujno, ona se uopšte i ne otvara.

Jedna glavica maslačka sadrži preko 12 hiljada semenki. Svaka od njih opremljena je majušnim padobranom koji je raznosi na najudaljenije destinacije. Ko bi rekao da ovaj obični žuti cvetak ima tako sofisticiranu opremu. Priroda je čudo.

Iako maslačak mnogima izgleda nežno i blago, u biljnom svetu to baš nije tako. Posmatrajte samo šta se dešava kada se pojavi prva žuta glavica na nekoj travnatoj površini. U roku od par dana sve će postati žuto. Definitivno ima osvajački karakter, pravi je „terminator“. Tamo gde se on smesti ne mrda, trpi sve pa čak i nepovoljnu klimu i gaženje.

U našoj slobodnoj interpretaciji -„mali žuti“ ima vrlo nezgodan karakter.

Latinski naziv za maslačak je Taraxacum officinale, u Evropi ga zovu i lavljim zubom, dok je kod rusa oduvančik. Drugi narodna imena kod nas su: gorko zelje, kravlje cveće, konjska žućenica, žutenica.

zdrava salata od maslačka recept

List maslačka lekovitost i sastav

Maslačak se uglavnom smatra dosadnim korovom, iako krije značajnu lekovitost. To je trajna zeljasta biljka s mesnatim, vretenastim i u gornjem delu razraslim korenom. Sadrži dragoceni mlečni sok koji nije otrovan, kako se to ponekad u narodu misli.

Cevasta cvetna stabljika je okrugla i nosi žutu cvetnu glavicu, koja se noću i za vreme cvetanja zatvara. Nakon toga se pojavljuje seme, poređano u obliku prozračne lopte, s mnogo semenki koje raznosi vetar.

Prizemni listovi su prilegli uz tlo i čine rozetu, pa se tek u kasnijem dobu uspravljaju. Oblik im je jako promenljiv, pa ih ima s glatkim ivicama i terasasto nazubljenih. List maslačka je izuzetno lekovit, sadrži velike količine vitamina C kao i gvožda (čak do 3 procenta). Bogatiji je ovim važnim mineralom od popularnog spanaća.

Listovi obiluju karotinoidima, vitamininom A i B kompleksa, stearinima, inulinima, holinom, organskim kiselinama. U njima su deponovane velike količine minerala, naročito kalijuma i kalcijuma.

Zahvaljujući aktivnim supstancama, list ima nešto gorči ukus. Ako je vaš izbor zdrava prolećna salata od maslačka, najbolje vam je listove prethodno veče potopiti u vodu. Na taj način ublažićete gorčinu i dobićete puno ukusniji prilog.

Stanište i uzgoj maslačka

Često se viđa u većem mnoštvu na travnatim površinama u baštama i na drugim terenima. Biljka cveta s početkom aprila i tokom maja meseca, kao i pojedinačno u jesen.

Lekoviti deo biljke je koren, cvetovi i blagotvorni listovi od kojih se spravlja zdrava salata od maslačka.

Bere ce čitava biljka s korenom, najbolje u proleće kada je i najsočnija, a list maslačka uvek pre cvetanja biljke.

Maslačak kao lek za mnoge zdravstvene tegobe

U zvaničnoj upotrebi je biljka u cvatu i sam koren. Iz njega se dobija čuveni ekstrakt maslačka, omiljen među fitoterapeutima.

Koren maslačka je prisutan i u zvaničnoj medicini kao sirovina za dobijanje lekova. Obavezno se bere u proleće.

Najnovije studije nam ukazuju da je maslačak kao lek za rak dokazano delotvoran. U Kanadi je sprovedeno istraživanje u kojem je utvrđeno kako koren biljke uništava stanice leukemije sa velikim uspehom. Sa druge strane, isti nije poguban po zdrave stanice.

U narodnoj medicini sakupljaju se žuti cvetovi. Neobično bogatstvo lekovitih materija čini maslačak izvanrednom biljkom koja se premalo ceni. On raste u velikom mnoštvu pa sasvim neosnovano dobija obeležje beskorisnog korova.

Ako se uzme u obzir samo poboljšanje u celokupnoj razmeni materija, već tad je jasno o kakvoj se biljci radi. Blagotvorna salata od maslačka čisti krv i njeno preventivno delovanje je izvanredno. Koren biljke se koristi i za lečenje najtežih bolesti.

Takođe maslačak se kao lek upotrebljava kod gihta, reumatizma, skrofuloze, kožnih ekcema, lišajeva, otoka i čireva. Pored toga dokazano deluje kod bolesti krvi, gojaznosti, nedostatka apetita i lenjih creva. Olakšava rad jetre i žuči, eliminiše pojavu vode u stomaku i grudima.

Koren maslačka se toplo preporučuje i kod šećerne bolesti. Naime on ima moć da rastvara, osvežava, čisti, otvara, izlučuje znoj i jača telo.

Utiče na sva izlučivanja (naročito žuči), otklanja zastoje, smetnje i nakupljanje sluzi. Deluje bezbolno na izlučivanje mokraće jer otklanja iz organizma otrovne materije koje čine telo umornim.

Kako se pravi salata od maslačka – recept

Za početak podelićemo sa vama najosnovniji recept. Pre same pripreme salate, povedite računa gde su listovi ubrani. Najbolje ih je brati na ekološki čistim područjima, dosta udaljenim od saobraćajnica. Kada naberete listove, potopite ih u vodu i ostavite preko noći nek tako odstoje. Na taj način će oni manje gorčiti, što je mnogima i jedina zamerka.

Salata od maslačka priprema:

Ubrane listove još jednom operite pod jačim mlazom vode. Dodajte im malo maslinovog ulja, limunov sok i sve začinite sa morskom solju. Sve na kraju možete začiniti sa jestivim cvetovima jagorčevine, kojih takođe ima u ovom periodu. Dobro sve izmešajte i vaša maslačak salata je spremna za posluženje.

Dopuna recepta: ukoliko želite još prefinjeniji ukus umesto morske, dodajte himalajsku so. Ona će dati nešto blažu notu salati uz koju ćete nesumnjivo uživati.

Salata od maslačka pripremljena na ovaj način, eliminisaće prolećni umor u kratkom roku. Osvežiće vas, oraspoložiti i oporaviti ceo organizam.

Koliko je maslačak salata u Francuskoj popularna, govori nam podatak da se tamo uzgajaju kultivisane sorte samo za tu namenu. Takve vrste imaju puno više listova.

Maslačak salata topi kilograme i eliminiše celulit

Maslačak se već dugo koristi i kao hrana i lek. Njegov koren obično se suši i kao takav upotrebljava se za pripremu čajeva. Odličan je diuretik.U studiji objavljenoj 2009. god. istaknuto je kako ekstrakt korena povećava proizvodnju urina pet sati nakon upotrebe.

Takođe maslačak pomaže u eliminaciji viška vode iz organizma. Ova biljka uspešno suzbija apetit, a naročito želju za slatkim. Uz to podstiče smanjenje masnoća u krvi i štetnog holesterola.

Kako sadrži malo kalorija salata od maslačka za mršavljenje je idealan izbor. Za ovu namenu podjednako je efikasan i čaj od suvih listova biljke.

Recept za eliminisanje celulita sa butina

Za uklanjanje neugledne pomorandžine kore sa butina i zadnjice uradite sledeće:

Listove maslačka operite i iskombinujte ih sa zelenom salatom i drugim zelenim lisnatim povrćem. Salatu začinite maslinovim uljem i jabukovim sirćetom, ili pak sokom od polovine isceđenog limuna.

Ovako pripremljena salata od maslačka podstiče topljenje celulita sa nogu i butina. Sam recept je veoma jednostavan i vrlo ukusan. Ne možete vašem organizmu priuštiti bolju stvar za „veliko prolećno spremanje“.

Jeste li čuli za kafu od maslačka?

Pravi se od osušenog korena biljke. Prvo ga prepecite pa potom sameljite. Dobijeni prah koristite kao zamenu za kafu.

Kombinacija maslačkove salate sa krompirom

U kuhinjama širom sveta, ova biljka je i te kako našla svoju primenu. Cenjena je i hvaljena u brojnim recepturama. Evo kako se sprema salata od maslačka i krompira.

Potrebno:

4 pune šake mladih listova maslačka (prethodno dobro očiščenih),

kilogram kvalitetnog domaćeg krompira,

1 do 2 čena belog luka,

maslinovo ulje,

jabukovo sirće,

himalajska so (može i morska kao zamena).

Priprema salate:

Najpre skuvajte sav krompir u kori i gulite dok je još dovoljno vruć. Isecite ga na ravnomerne kocke i izručite u posudu u kojoj se već nalaze sveži listovi maslačka. Svemu pridodajte iseckan luk, malo jabukovog sirćeta, maslinovog ulja i himalajske soli. Sve to odmah izmešajte i to što bolje.

Ovako pripremljena salata od listova maslačka i krompira može se služiti topla ili hladna. Sasvim je dovoljna za samostalni obrok. Ipak ukoliko ste za „nešto konkretnije“ možete joj dodati i tvrdo kuvana jaja.

Dodatne napomene i saveti

Maslačak je izvanredno prirodno sredstvo za revitalizaciju organizma. Ova biljka otklanja probavne smetnje, smiruje upalu žuči i pospešuje izlučivanje mokraće. Ipak, koliko god vam se sviđa nemojte preterati sa konzumacijom. Naročito budite obazrivi sa ispijanjem njegovog čaja, koji je delotvoran kod obolele jetre.

U slučaju da listove niste potopili tokom noći, gorčinu možete suzbiti na sledeći način. Držite ih 6-8 minuta u hladnoj posoljenoj vodi, a zatim saperite i spremajte salatu kao i do sad.

Salata od maslačka u trudnoći je takođe dozvoljena, čak štaviše pomaže i boljem kvalitetu mleka. Preporučuje se njeno uzimanje već tokom drugog meseca. U zadnjem tromesečju je naročito korisna jer će sprečiti prekomerno zadržavanje vode u organizmu. Pospešiće bolje varenje i pražnjenje creva.

Ovom prilikom preporučili bi vam još jedan fenomenalni recept – maslačkov med.




Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravi-recepti/salata-od-maslacka/

Čaj od koprive – šta liječi i kada ga trebamo piti?





Čaj od koprive se u kineskoj medicini koristi za ublažavanje različitih tegoba, a danas se pije u svrhu poboljšanja zdravlja cjelokupnog organizma.

Ublažavanje simptoma osteoartritisa
Nekoliko istraživanja je pokazalo da ispijanje čaja od koprive može ublažiti simptome osteoartritisa. Također, znanstvenici su ustanovili da oblozi od čaja od koprive mogu biti jednako učinkoviti.

Prevencija zadržavanja vode u tijelu
Kopriva ima blago diuretsko djelovanje i potaknuti će oslobađanje viška vode iz tijela. Svakodnevno ispijanje čaja od koprive doprinosi prevenciji nakupljanja suvišne vode u tijelu.

Pospješuje cirkulaciju krvi
Neka istraživanja su pokazala da čaj od koprive može pomoći kod ublažavanja slabe cirkulacije krvi. Čaj od koprive se pokazao učinkovitim za osobe, koje imaju problema s cirkulacijom krvi na području ruku i nogu.

Regulacija razine šećera u krvi
Znanstvenici su ustanovili da svakodnevna konzumacija čaja od koprive pomoći u regulaciji razine šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.



Izvor:centar zdravlja

Obnavlja žuč, jetru i štitnu žlijezdu iz korijena: Jeftina namirnica može da oporavi cijelo tijelo!





Odličan i je laksativ koji će vam pomoći da izbjegnete zatvor i regulišete crijevnu floru. Postoji povrće koje se koristi već nekoliko godina za liječenje raznih bolesti jer su njegova svojstva vrlo efikasna, naročito kod problema sa štitnom žlijezdom, zatezanjem kože i borbe sa bolestima probavnog takta. Evo šta će se sve desiti ako uključite rotkvice u svoj režim ishrane! Ova namirnica je sposobna za znatno poboljšanje vašeg zdravlja.

Ona može da obnovi tkiva kože, pospješi varenje hrane, eliminiše toksine iz tijela i bori se protiv stomačnih problema. Rotkvica takođe dobro utiče na jetru jer joj pomaže da dobro funkcioniše. Ono takođe rastvara kamen u žučnoj kesi. Sa druge strane, ima idealna svojstva za borbu protiv upale u predjelu nosa, pa eliminiše upalu sinusa. Ima jestivo korijenje i bogata je vitaminom C, kao i brojnim antioksidantima i važnim hranljivim materijama koje mogu izuzetno dobro da utiču na organizam. Odličan je laksativ koji će vam pomoći da izbjegnete zatvor i regulišete crijevnu floru. Takođe će vam pomoći da rastvorite kamen u bubregu i da detoksikujete cijelo tijelo. Vlakna koje ovo povrće sadrži su idealna za apsorpciju holesterola i zasićenih masti koje se mogu naći u prerađenim namirnicama. Kada se kombinuje sa velikim sadržajem joda, to će vam pomoći da regulišete funkcionisanje štitne žlijezde. Ovako ju je najbolje konzumirati da bi se dobila sva njena dobra svojstva: Sastojci: 4 rotkvice, 1 komad đumbira, 4 kašike meda, sok ood 4 limuna, pola čaše vode. Priprema i način konzumiranja: Sve sastojke pomiješajte u blenderu. Kada se formira gusta mješavina, sipajte je u teglu i teglu čvrsto zatvorite. Uzmajte kašiku ove mješavine 3-4 puta dnevno tokom tri sedmice i pijte dvije litre vode dnevno kako biste u potpunosti usvojili dobra svojstva rotkvica. Ovaj recept će poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i podići nivo energije!



Izvor: stil

srijeda, 5. travnja 2017.

Ako pomiješate malo soli i maslinovog ulja, nećete osjećati bol narednih 5 godina!





Ova mješavina za masažu priprema se s nerafiniranim biljnim uljem i soli (možete koristiti morsku vodu, ako želite).


Sve što trebate je:

– 10 žlice soli i
– 20 žlice ulja (maslinovo, suncokretovo).

Okoštavanje vrata teško je izliječiti, ali postoji lijek za to. Osteokondroza je bolna i praćena osjećajem nelagode u vratu, a rezultira gubitkom osjetila u rukama.

Ovaj jednostavan prirodan lijek ublažava boli i sve ostale simptome okoštavanja vrata brzo i učinkovito. Nakon tretmana, nećete osjetiti nikakvu bol za sljedećih pet godina.

Ova mješavina za masažu priprema se s nerafiniranim biljnim uljem i soli (možete koristiti morsku vodu, ako želite). Sve što trebate je: 10 žlice soli i 20 žlice ulja (maslinovo, suncokretovo).



Upute:

Pomiješajte sastojke u staklenu posudu i zatvoriti. Nakon nekoliko dana vidjet ćete svjetlu smjesu u tegli.

Korištenje

Lijek svakog jutra umasirajte na bolno područje. U početku je potrebno masirati 2 – 3 minute, a zatim povećati vrijeme za 2 – 3 minuta dnevno dok ne dođete do 20 minuta masaže dnevno. Zatim obrišite vrat s vlažnom krpom.

Nakon 10 dana liječenje će značajno poboljšati cirkulaciju krvi i samom masažom stimulirati regeneraciju hrskavice i koštanog tkiva. Osjetit ćete olakšanje.

Glavobolje će nestati, a vid i cirkulacija će se poboljšati jer će se tijelo očistiti od toksina, metabolizam će se normalizirati.

Izvor: dnevno


ZABORAVITE GINEKOLOGA: Ova biljka rješava sve ženske probleme, a raste svuda oko nas!





Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo.


Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti, jer je jedna od najdelotvornijih biljaka za ovu vrstu tegoba.

Čak je i poznati švajcarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od virka.

Idealna biljka za trudnice

Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti.

Djeluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Takođe, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.

Virak može da pomogne i kod slabe materice i zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja.

Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Pomaže kod PMS i menopauze

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću neću, dobija se lek protiv svih ženskih bolesti.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

Uništava bakterije i viruse



Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).

Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, zaustavlja rak dojke.

Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu

Čaj od virka

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje

U litri vode skuhajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

Kupka

200 grama suhog ili svežeg virka prokuhajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta prije spavanja.

Napomena:

Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.

Izvor: dokazano


BOLNA i natečena KOLJENA će postati PROŠLOST, nakon što ŽUMANCE upotrijebite na ovaj način….





Da li često osjećate bol u koljenu, a uz to su ona i natečena? Tibia, koljeno i femur su kosti koje su odgovorne za ovu bol.


Nadalje, bol može biti uzrokovana zbog povrede, artritisa ili slabe strukture kosti. Ali ne morate biti zabrinuti jer postoji jednostavan prirodni lijek koji će vam riješiti ovaj problem.

So i žumance

Trebalo bi jednostavno pomiješati ova dva sastojka, nanijeti na zahvaćeno područje (otečeno koljeno), a zatim ga pokriti sa providnim celofanom i staviti elastični zavoj.



Promijenite paste za 2 sata i radite najmanje pet aplikacija dnevno. Žumance sadrži ulja koja prolaze kroz kožu i nose minerale na pogođeno područje.

Magnezij koji se nalazi u kuhinjskoj soli smanjuje tečnost u tkivima i utiče na smanjenje otekline i dvodi do prirodnog opuštanja mišića.

Obavezno probajte, jer je definitivno djelotvorno.

Izvor: pozivitno


Izliječila sam psorijazu uz pomoć nečega tako JEDNOSTAVNOG! Ovoga se NIKO nije sjetio!





Hronična bolest kože zbog koje je ona prekrivena bijelim ljuskama, svrbi, i suha je, zove se psorijaza. Evo, mi vam predstavljamo recept koji će vam uspješno pomoći u liječenju psorijaze.


Sastojci:

– jedna žlica korijena od čička
– 3,5 dl vode

Priprema:



Korijen treba kuhati u vodi oko 10 minuta.

Potrošnja:

Uvijek piti čaj svjež, odmah nakon pripreme, tri puta dnevno. Imajte na umu da vaša ishrana treba da bude što zdravija moguće, svježa i jednostavna

Izvor: narodnilijekovi


TAJNA uz pomoć koje možete kontrolisati DIJABETES, a većina doktora ne želi pričati o tome!




Ako imate dijagnozu dijabetesa, obična medicina vas tretira kao da imate neizlječivu bolest. To je kao da kažeš: “Sad si dijabetičar … to je ko si ti … i to je šta ćeš uvijek biti.”


Ovaj pristup je pogrešan. On se razvija zbog načina života i faktora sredine. I to može biti obrnuto.

Priroda je također puna lijekovaza kontrolu dijabetesa. Odličan način za to je čaj od bosiljka



Evo kako ga napraviti:

Stavite 3 žličice lišća u litar tople vode. Svježe ili sušeno lišće. Neka se kuha za oko 5 minuta.
Procijedite u šolju ili čašu. Možete piti toplo, ali je bolje sa par kocki leda.

Izvor: narodnamedicina